Korzenne ciasteczka jaglane
Dziś propozycja na ciasteczka dla wymagających, tj. bez mąki, bez cukru, za to zdrowe, pachnące i smakujące cynamonem i korzennymi przyprawami. Jesienne umilacze czas wprowadzać w życie:)
Przepis na ok. 20 ciasteczek.
Składniki:
- Kasza jaglana, sucha, 200 g (1 szklanka)
- Sól, szczypta
- Jajko, 1 szt.
- Cynamon, 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa, 1/4 łyżeczki
- Imbir mielony, 1/2 łyżeczki
- Miód płynny, 6 łyżek
- Olej rzepakowy, 4 łyżek
- Wiórki kokosowe, 1/2 szklanki
- Orzechy, np. włoskie, pekan.
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przesypać do rondelka, wlać 2 pełne szklanki wody, dodać szczyptę soli. Ugotować kaszę do miękkości, pod przykryciem, do czym wyłączyć i przykrytą odstawić na 15 min.
- Kaszę przełożyć do malaksera z ostrzem s, zmiksować kaszę (najlepiej w 2 partiach) na gładką masę.
- Masę przełożyć do miski, dodać jajko, olej, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, wiórki kokosowe i miód, po czym dobrze wszystko wymieszać łyżką. Powstanie gęsta masa, z której można formować ciastka.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Formowanie ciasteczek: nabrać łyżeczką masę i dłońmi uformować kulkę wielkości piłki pingpongowej, po czym przełożyć na blachę. Spłaszczyć dłonią kulkę, aby powstało ciasteczko i wcisnąć w nie kawałek orzecha.
- Piec 20 min. w temperaturze 180 stopni C (góra - dół) oraz 5-7 min. w trybie zarumienianie, lub grill w temperaturze 200 stopni C. Dzięki temu ciasteczka się podpieką i będą chrupiące z wierzchu.
- Po wyciągnięciu z piekarnika przełożyć na kratkę, aby wystygły i odparowały.
Komentarze
Prześlij komentarz