Lunchbox nr 3: muffinka marchewkowa, pieczywo chrupkie, nektarynka
Propozycja drugiego śniadania dla dzieci do szkoły: sycąca, treściwa muffinka naładowana marchewką, do tego tzw. gotowce, czyli pieczywo chrupkie, pokrojona nektarynka, kabanosy i szynka wieprzowa.
Składniki na muffinki:
- Mąka pszenna, 1 szklanka
- Mąka pszenna pełnoziarnista, 50 g
- Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- Sól, szczypta
- Cynamon, 1/2 łyżeczki
- Marchewka starta, 1 szklanka (ok. 2 duże marchewki)
- Cukier kryształ, 120 g
- Jogurt naturalny, 150 ml
- Olej rzepakowy, 3 łyżki
- Jajka, 3 szt.
+ cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do pierwszej miski przesypać mąki, cukier, dodać proszek do pieczenia, cynamon i sól.
- Do drugiej miski wlać jogurt, olej, wbić jajka i dodać startą marchewkę.
- Suche składniki połączyć z mokrymi. Przełożyć masę do foremek na babeczki i piec około 23-25 min.
- Wyciągnąć z piekarnika, wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Lunchbox:
Komentarze
Prześlij komentarz