Najprostsze ciasto czekoladowe

             Ciasto na szybko, bez celebracji, bez konieczności używania wagi kuchennej, bez wyciągania miksera i ucierania, taki, jak od zawsze robiła i robi moja mama. Na podwieczorek, do kawy, do wszystkiego...

Przepis na tortownicę 24 cm.

Składniki:

  1. Kostka masła, 200 g
  2. Cukier, kryształ, 1,5 szklanki
  3. Woda, 1/2 szklanki
  4. Kakao, 3 łyżki
  5. Mąka pszenna, 2 szklanki
  6. Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  7. Jajka, 3 duże szt.
Polewa (opcjonalnie):
  1. Masło, 5 łyżek
  2. Śmietana kremówka, 30%, 4 łyżki
  3. Kakao, 2 łyżki
  4. Cukier puder, 1 szklanka
Przygotowanie:
  1. Rondelek ustawić na kuchence, włożyć do niego masło, podgrzać do roztopienia, dodać kakao, wodę i cukier. Wymieszać, aż masa dobrze się połączy, a cukier się rozpuści (ok.4-5 min.). Wyłączyć i odstawić do przestygnięcia na 15 min.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem.
  3. Do dużej miski przesypać mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia. 
  4. Do rondelka z masą kakaową wbić jajka i wymieszać do połączenia składników. 
  5. Masę z rondelka przelać do mąki i wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką. 
  6. Gotową masę przełożyć do tortownicy. Piec 35-40 min. (góra-dół), lub do suchego patyczka.
  7. Polewa: W rondelku roztopić masło, wlać kremówkę, dodać kakao. Wymieszać i na koniec dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Polać wystudzone ciasto.


Komentarze

Popularne posty