Najprostsze ciasto czekoladowe
Ciasto na szybko, bez celebracji, bez konieczności używania wagi kuchennej, bez wyciągania miksera i ucierania, taki, jak od zawsze robiła i robi moja mama. Na podwieczorek, do kawy, do wszystkiego...
Przepis na tortownicę 24 cm.
Składniki:- Kostka masła, 200 g
- Cukier, kryształ, 1,5 szklanki
- Woda, 1/2 szklanki
- Kakao, 3 łyżki
- Mąka pszenna, 2 szklanki
- Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- Jajka, 3 duże szt.
Polewa (opcjonalnie):
- Masło, 5 łyżek
- Śmietana kremówka, 30%, 4 łyżki
- Kakao, 2 łyżki
- Cukier puder, 1 szklanka
Przygotowanie:
- Rondelek ustawić na kuchence, włożyć do niego masło, podgrzać do roztopienia, dodać kakao, wodę i cukier. Wymieszać, aż masa dobrze się połączy, a cukier się rozpuści (ok.4-5 min.). Wyłączyć i odstawić do przestygnięcia na 15 min.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem.
- Do dużej miski przesypać mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia.
- Do rondelka z masą kakaową wbić jajka i wymieszać do połączenia składników.
- Masę z rondelka przelać do mąki i wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką.
- Gotową masę przełożyć do tortownicy. Piec 35-40 min. (góra-dół), lub do suchego patyczka.
- Polewa: W rondelku roztopić masło, wlać kremówkę, dodać kakao. Wymieszać i na koniec dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Polać wystudzone ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz