Popcorn brownie
Pyszne, intensywne brownie z czekoladowym popcornem. Fani czekolady będą zadowoleni. Takie ciasto znalazłam ostatnio w dużych sieciowych restauracjach i kawiarniach. Warto zrobić je samemu, bo wcale nie jest wymagające, lepiej jednak zaopatrzyć się w czekoladę, a najlepiej trzy:). Czekoladowa rozpusta!
Przepis na blaszkę 28x24cm
Składniki:
- Masło, 100 g
- Czekolada gorzka, 100 g
- Czekolada mleczna, 200 g
- Jaja, 4 szt.
- Cukier, 100 g
- Mąka pszenna, 80 g
- Kakao w proszku, 20 g
- Ziarno kukurydzy, 1/4 szklanki
- Olej rzepakowy, 2 łyżki
- Sól, szczypta
Przygotowanie:
- Czekoladę gorzka i masło przełożyć do rondelka. Roztopić na kuchence na małym ogniu tylko do roztopienia, wymieszać i zestawić z ognia. Odstawić do ostygnięcia.
- Do dużej miski wbić jajka i dodać cukier. Ubić mikserem, aż masa podwoi objętość i zrobi się jasnożółta (ok. 5 min.).
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół).
- Do masy jajecznej dodać mąkę pszenną i kakao, delikatnie wymieszać trzepaczką, następnie dodać roztopione masło z czekoladą z rondelka i znów delikatnie wymieszać, aż do połączenia składników.
- Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec 20 min. Po upieczeniu ciasta przygotować popcorn.
- Popcorn: Do garnka z grubym dnem wlać olej, wstawić na kuchenkę i wsypać ziarno kukurydzy, tak by zakryło dno pojedynczą warstwą (garnek powinien być wystarczająco duży). Następnie posolić ziarno (szczypta), przykryć garnek i uprażyć na popcorn.
- Gotowy popcorn przełożyć na brownie, tak by dokładnie zakryło całe ciasto.
- Czekoladę mleczną roztopić w rondelku na kuchence, dodać 2-3 łyżki wody, jeśli czekolada jest bardzo gęsta. Następnie polać popcorn przygotowaną czekoladą (2/3 ilości) i dobrze obtoczyć nią popcorn, wymieszać za pomocą łyżki. Pozostałą czekoladą polać po wierzchu popcorn.
- Wstawić ciasto do lodówki na co najmniej godzinę, do stężenia czekolady. Kroić ciasto ostrym nożem.
Komentarze
Prześlij komentarz