Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i szynką parmeńską
Propozycja ciepłego śniadania. Chrupiący rogalik croissant, do tego miękkie awokado, szynka i do tego sadzone jajko z płynnym żółtkiem. Czy można się oprzeć takiej kombinacji? Spróbujcie!
Przepis dla 2 osób.
Składniki:
- Croissant, 2 szt.
- Jajko, 2 szt.
- Sałata, mix, 2 garście
- Szynka parmeńska, prosciutto, 2 plasterki
- Dojrzałe awokado, 1 szt.
- Masło, 2 łyżki
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Croissanty przekroić na połowy. Awokado umyć, przeciąć na pół, wyciągnąć pestkę, następnie łyżeczką wydrążyć miękki miąższ i przełożyć do miseczki. Doprawić odrobiną soli i pieprzu i wymieszać. Posmarować croissanty pastą z awokado.
- Na małej patelni roztopić masło, gdy patelnia będzie rozgrzana, wbić jajka. Smażyć jajka na małym ogniu, przykryć pokrywką, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
- Usmażone jajka przełożyć na croissanty i lekko posolić. Dodać po garści sałaty oraz położyć plasterek szynki prosciutto. Jeść od razu! :)
Komentarze
Prześlij komentarz