Najprostszy piernik

 Przepis z gatunku, szybko, prosto i dobrze. Wystarczy wymieszać suche składniki, dodać mokre, wymieszać i można piec. Ciasto następnego dnia nadal jest wilgotne i aromatyczne, uznałam więc, że jest to przepis uniwersalny:). Ciasto piernik na co dzień, można go uświętnić przekładając go powidłami śliwkowymi i polewając hojnie sosem czekoladowym lub lukrem.

Przepis na tortownicę 24 cm.


Składniki:

  1. Mąka orkiszowa, 1 i 3/4 szklanki
  2. Cukier kryształ, 1/2 szklanki
  3. Jajka, 2 szt.
  4. Mleko, 200 ml
  5. Olej rzepakowy, 100 ml
  6. Dżem truskawkowy, powidła śliwkowe lub mus jabłkowy, 100 g
  7. Proszek do pieczenia, 3/4 łyżeczki
  8. Soda oczyszczona, 2 łyżeczki
  9. Przyprawa do piernika, 3 łyżeczki
  10. Bułka tarta i trochę masła do wysmarowania tortownicy
  11. Czekolada gorzka, 100 g
Przygotowanie:
  1. Do jednej miski wsypać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika. Wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. 
  2. Do drugiej miski wlać olej, wbić jajka, dodać dżem truskawkowy (lub inny) oraz mleko, wymieszać. 
  3. Suche składniki wsypać do mokrych, wymieszać, aż do połączenia składników.
  4. Dno tortownicy i boki posmarować masłem, wsypać 2 łyżki bułki tartej i obtoczyć dno i boki tortownicy. Przelać masę do tortownicy. Piec (góra-dół) około 30-35 min. do suchego patyczka. 
  5. Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia. Przygotować sos czekoladowy. 
  6. Do małego rondelka przełożyć posiekaną czekoladę, roztopić czekoladę na małym ogniu, dodając 2-3 łyżki wody, tak żeby masa czekoladowa była płynna, lejąca. Powstałym sosem czekoladowym polać ciasto piernikowe.




Komentarze

Popularne posty