Najprostszy piernik
Przepis z gatunku, szybko, prosto i dobrze. Wystarczy wymieszać suche składniki, dodać mokre, wymieszać i można piec. Ciasto następnego dnia nadal jest wilgotne i aromatyczne, uznałam więc, że jest to przepis uniwersalny:). Ciasto piernik na co dzień, można go uświętnić przekładając go powidłami śliwkowymi i polewając hojnie sosem czekoladowym lub lukrem.
Przepis na tortownicę 24 cm.
Składniki:
- Mąka orkiszowa, 1 i 3/4 szklanki
- Cukier kryształ, 1/2 szklanki
- Jajka, 2 szt.
- Mleko, 200 ml
- Olej rzepakowy, 100 ml
- Dżem truskawkowy, powidła śliwkowe lub mus jabłkowy, 100 g
- Proszek do pieczenia, 3/4 łyżeczki
- Soda oczyszczona, 2 łyżeczki
- Przyprawa do piernika, 3 łyżeczki
- Bułka tarta i trochę masła do wysmarowania tortownicy
- Czekolada gorzka, 100 g
Przygotowanie:
- Do jednej miski wsypać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika. Wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Do drugiej miski wlać olej, wbić jajka, dodać dżem truskawkowy (lub inny) oraz mleko, wymieszać.
- Suche składniki wsypać do mokrych, wymieszać, aż do połączenia składników.
- Dno tortownicy i boki posmarować masłem, wsypać 2 łyżki bułki tartej i obtoczyć dno i boki tortownicy. Przelać masę do tortownicy. Piec (góra-dół) około 30-35 min. do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia. Przygotować sos czekoladowy.
- Do małego rondelka przełożyć posiekaną czekoladę, roztopić czekoladę na małym ogniu, dodając 2-3 łyżki wody, tak żeby masa czekoladowa była płynna, lejąca. Powstałym sosem czekoladowym polać ciasto piernikowe.
Komentarze
Prześlij komentarz