Puszyste pankejki dyniowe
Najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie dyni - korzenne, dyniowe i meega puszyste dyniowe pankejki. Trochę czasu i prób zajęło mi przygotowanie przepisu na pankejki, które są naprawdę puszyste i smaczne, ale udało się i z przyjemnością dzielę się nim z Wami.
Jak upiec dynię?
Należy zacząć od upieczenia dyni, najlepiej hokkaido. Niezależnie od jej wielkości należy pokroić ją na mniejsze kawałki, przełożyć na blachę piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni C przez 1h, lub do momentu aż miąższ zrobi się miękki (sprawdzamy widelcem). Następnie należy obrać wystudzoną dynię, przełożyć do miski malaksera i partiami zmiksować na gładki puree. Uwaga! Czasami przy miksowaniu należy dodać trochę wody, aby miksowanie było możliwe.
Następnie przełożyć porcje dyni do woreczków spożywczych, najlepiej pakować po 200 lub 250 g, gdyż taka gramatura przeważnie używana jest w wielu przepisach. Zamrozić, można przechowywać zamrożoną dynię nawet przez 6 miesięcy.
Składniki na pankejki:
- Mąka pszenna, 200 g
- Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki
- Cukier kryształ, 1 łyżka
- Ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka
- Przyprawy: cynamon - 1 łyżeczka, imbir mielony - 1/4 łyżeczki, przyprawa korzenna do piernika - 1/2 łyżeczki
- Jajko całe, 1 szt. oraz białko z 2 jaj
- Puree z dyni, 200 g
- Olej rzepakowy, 1 łyżka
- W pierwszej misce połączyć suche składniki: mąkę pszenną, przyprawy: cynamon, imbir, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, cukier oraz sodę. Dokładnie wymieszać.
- W drugiej misce połączyć mokre składniki: wbić jajko, dodać puree dyniowe, olej i ekstrakt waniliowy. W oddzielnym naczyniu ubić na sztywno białko z 2 jaj.
- Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać. Następnie ubite białko jaj przełożyć do masy i delikatnie wymieszać.
- Placuszki smażyć na średnim lub niewielkim ogniu, po ok. 1,5 min. z jednej strony i 1 minutę z drugiej strony. Ogień nie może być zbyt duży, aby nie spalić placuszków.
- Podawać w ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz