Adwentowe ciasteczka - wieńce
Początek Adwentu pozwala już "legalnie" wyciągnąć, zakupić lub wykonać wieńce adwentowe :). Może jednak w tym roku będą one jadalne? Poniżej kruche, maślane, waniliowe ciasteczka - wieńce, od wielu lat na stałe przygotowywane tuż przed pierniczkową gorączką obfitości.
Przepis na ok. 4 blachy (rozmiar z piekarnika)
Składniki:
- Masło miękkie, 180 g
- Cukier drobny, 200 g
- Ekstrakt waniliowy, 1 łyżka
- Jajka, 2 szt.
- Mąka pszenna, 400 g
- Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- Sól, 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:
- Do dużej miski włożyć miękkie masło oraz cukier. Miksować mikserem ok. 7-8 min., aż cukier dobrze połączy się z masłem. Dodać jajka, ekstrakt waniliowy i sól. Chwilę miksować.
- W drugiej misce odmierzyć mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
- Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać łyżką, następnie przełożyć na stolnicę, wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite, uformować w kulę i chłodzić w lodówce przez 30 min.
- Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
- Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 3-4 mm, wycinać okrągłymi foremkami (jeśli nie mamy ringów, wieńce można wykonać wycinając koła brzegiem szklanki, mniejsze koła - środki wyciąć brzegiem kieliszka do wódki), układać ciasteczka na blasze piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia.
- Piec 10-12 min., aż będą złote.
- Studzić ciasteczka na kratce. Ozdabiać lukrem (pół szklanki cukru pudru i łyżka wody) i gotowymi posypkami.
Komentarze
Prześlij komentarz