Karmelowe migdały
Słodko-krucha przekąska na święta, do rodzinnego oglądania "Kevina", leniwego przesiadywania, czy intensywnego czytania książek. Karmelowe migdały o mocno cynamonowym smaku, chrupiące, słodkie. Orzeszki można także zapakować i dać w prezencie.
Przepis na jeden słoik półlitrowy.
Składniki:
- Migdały, 200 g
- Cukier kryształ, 200 g
- Cynamon, 1 łyżeczka
- Przyprawa do piernika, 1/4 łyżeczki
- Sól, duża szczypta
Przygotowanie:
- Do rondla z grubym dnem wsypać cukier, cynamon, przyprawę do piernika, sól i wlać 120 ml wody. Wstawić na gaz i gotować. Gdy masa wrze wrzucić migdały i wymieszać.
- Gotować masę na najmniejszym ogniu, od czasu do czasu mieszając (uwaga czasami pryska), aż masa odparuje wodę, ok. 15 min. Orzeszki będą gotowe gdy są klejące i mocno oblepione karmelem.
- Wyłożyć orzeszki z karmelem na arkusz papieru do pieczenia płasko i w odstępach, zostawić do przestygnięcia. Łamać lub kruszyć na mniejsze kawałki.
Komentarze
Prześlij komentarz