Karmelowe migdały

         Słodko-krucha przekąska na święta, do rodzinnego oglądania "Kevina", leniwego przesiadywania, czy intensywnego czytania książek. Karmelowe migdały o mocno cynamonowym smaku, chrupiące, słodkie. Orzeszki można także zapakować i dać w prezencie.

Przepis na jeden słoik półlitrowy.


Składniki:

  1. Migdały, 200 g
  2. Cukier kryształ, 200 g
  3. Cynamon, 1 łyżeczka
  4. Przyprawa do piernika, 1/4 łyżeczki
  5. Sól, duża szczypta
Przygotowanie:
  1. Do rondla z grubym dnem wsypać cukier, cynamon, przyprawę do piernika, sól i wlać 120 ml wody. Wstawić na gaz i gotować. Gdy masa wrze wrzucić migdały i wymieszać. 
  2. Gotować masę na najmniejszym ogniu, od czasu do czasu mieszając (uwaga czasami pryska), aż masa odparuje wodę, ok. 15 min. Orzeszki będą gotowe gdy są klejące i mocno oblepione karmelem. 
  3. Wyłożyć orzeszki z karmelem na arkusz papieru do pieczenia płasko i w odstępach,  zostawić do przestygnięcia. Łamać lub kruszyć na mniejsze kawałki. 




Komentarze

Popularne posty