Książki kulinarne na Święta
Kolekcjonerzy książek kulinarnych łączcie się :) Z ogromu zbiorów kulinarnych, ze względu na zbliżające się Boże Narodzenie, chciałabym polecić Wam moje ulubione, sprawdzone pozycje książkowe. Dla tych, którzy oprócz tradycyjnych, rodzinnych dań wigilijnych i świątecznych, mają ochotę wprowadzić jakieś "nowości". Moim zdaniem warto, bo książki oferują naprawdę dużo świetnych przepisów świątecznych.
1. Agnieszka Maciąg, "Smak Świąt", Wydawnictwo OTWARTE
Sama autorka wskazuje, iż nie jest to tylko książka na święta. Zgadzam się z tą opinią, gdyż świetnie sprawdzi się na cały zimowy okres. Są tu nie tylko świąteczne przepisy na Wigilię, Święta, ale także wiele przepisów na zimowe przysmaki, gorące napoje czy też syropy na przeziębienie, czy wzmocnienie odporności. Wspaniale opisane są także symbole i tradycje okołoświąteczne.
Szczególnie polecam Wam przepisy na domowy zakwas z buraków, zupę z pieczonych pomidorów na specjalne okazje, świątecznego kurczaka pieczonego z jabłkami i wiele innych. Przerobiłam tę książkę wszerz i wzdłuż i gwarantuję Wam, że przepisy wychodzą, są bardzo smaczne i wspaniałe na wigilijne i świąteczne okazje. Polecam Wam także skorzystać z rozdziału o świątecznych wypiekach, wszystkie przepisy na ciasteczka są cudowne: kruche ciasteczka maślane, ciasteczka korzenne z cynamonowym lukrem czy cynamonowe ciastka z migdałami i orzechami skradną Wasze serca. Wypróbujcie także przepis na ciasto marchewkowe z powidłami śliwkowymi, koniecznie!
2. Karoline Jonsson, "Zielone Boże Narodzenie", Wydawnictwo Marginesy
Książka szwedzkiej blogerki kulinarnej, która zachęca nas do przygotowania "zielonej", wegeteriańskiej uczty świątecznej. Polaków nie trzeba przekonywać do wegeteriańskiej Wigilii, jest to nasza tradycja, za to w Święta Bożego Narodzenia potrawy mięsne gęsto ścielą się na naszych stołach :).
Książka sama w sobie jest piękna, pięknie wydana, czytelna, przejrzysta, jeśli chodzi o przepisy i tekst. To wszystko sprawia, że cudownie wprawia w świąteczno-zimowy nastrój. Prawdziwym majstersztykiem są tu zdjęcia, pięknie oddające atmosferę zimową i świąteczną.
Szczególnie polecam Wam przepisy na miękki piernik z żurawiną, chaga chaiccino, czy gryczankę z cynamonem. Są tu także przepisy na pieczywo, sałatki czy napoje. Autorka przygotowała także pomysły na świąteczne ozdoby DIY.
3. Nigella Lawson, "Nigella świątecznie", Wydawnictwo FILO
Pani Nigelli raczej nie trzeba przedstawiać - prawdziwa królowa książek kulinarnych od wielu lat, znajdująca w jedzeniu prawdziwą radość i satysfakcję. Tę książkę będzie Wam najtrudniej znaleźć w księgarniach. Pozostałe dwie są powszechnie dostępne. Wynika to z faktu, że już kilka(naście) dobrych lat minęło od jej publikacji (2009 rok). Ale można znaleźć używane egzemplarze na sprzedaż.
Nigella w duchu angielskiej kuchni skupia się na wielkich indykach, puddingach i tym podobnych. Jest tam jednak także mnóstwo uniwersalnych przepisów dla każdego. Polecam Wam szczególnie przepis na "Gwiezdny pył", placek pekanowy z dodatkami, czy korzenne ciasto czekoladowe.
W książce znajdziecie propozycje pełnego menu na kolację świąteczną czy obiad świąteczny dla 6 czy 8 osób. Na uwagę zasługują też rozdziały w rozgrzewającymi napojami, polecam Wam grzany cydr w korzeniami czy świąteczny drink korzenny.
Komentarze
Prześlij komentarz