Orkiszowe ciasteczka - pałeczki

     Ciasteczka przygotowane na mące orkiszowej, które dzięki kształtowi pałeczki można używać do mieszania lub maczania w gorącej czekoladzie czy kawie. Świetny dodatek do każdego zimowego podwieczorku.

Przepis na ok. 50 pałeczek.


Składniki:

  1. Mąka orkiszowa, 140 g
  2. Cukier puder, 60 g
  3. Jajko, 1 szt.
  4. Cynamon mielony, 1/2 łyżeczki
  5. Sól, szczypta
  6. Masło, zimne, 80 g
  7. Czekolada gorzka, 100 g
  8. Orzechy, pokrojone, różne, 100 g
+posypki

Przygotowanie:
  1. Mąkę orkiszową przesypać do miski, dodać cukier puder, cynamon, sól i jajko, wymieszać. Dołożyć pokrojone w kawałeczki zimne masło, po czym na stolnicy zagnieść ciasto. Uformować w kulę i przełożyć do lodówki na co najmniej 30 min.
  2. Po tym czasie, piekarnik nagrzać do 180 stopni C, schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, po czym pokroić nożem cienkie na 5-7 mm paski o długości 10-12 cm. 
  3. Pokrojone ciasto przełożyć na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ciasteczka 10 min. 
  4. Do rondelka przełożyć pokrojoną czekoladę, wstawić na mały palnik, dodać 2 łyżki wody i gotować do rozpuszczenia czekolady. 
  5. Następnie końcówki pałeczek - ciasteczek maczać w rozpuszczonej czekoladzie oraz pokrojonych orzechach lub gotowych posypkach. Najlepiej smakują z gorącą czekoladą i gorzką kawą.



Komentarze

Popularne posty