Orkiszowe ciasteczka - pałeczki
Ciasteczka przygotowane na mące orkiszowej, które dzięki kształtowi pałeczki można używać do mieszania lub maczania w gorącej czekoladzie czy kawie. Świetny dodatek do każdego zimowego podwieczorku.
Przepis na ok. 50 pałeczek.
Składniki:
- Mąka orkiszowa, 140 g
- Cukier puder, 60 g
- Jajko, 1 szt.
- Cynamon mielony, 1/2 łyżeczki
- Sól, szczypta
- Masło, zimne, 80 g
- Czekolada gorzka, 100 g
- Orzechy, pokrojone, różne, 100 g
+posypki
Przygotowanie:
- Mąkę orkiszową przesypać do miski, dodać cukier puder, cynamon, sól i jajko, wymieszać. Dołożyć pokrojone w kawałeczki zimne masło, po czym na stolnicy zagnieść ciasto. Uformować w kulę i przełożyć do lodówki na co najmniej 30 min.
- Po tym czasie, piekarnik nagrzać do 180 stopni C, schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, po czym pokroić nożem cienkie na 5-7 mm paski o długości 10-12 cm.
- Pokrojone ciasto przełożyć na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ciasteczka 10 min.
- Do rondelka przełożyć pokrojoną czekoladę, wstawić na mały palnik, dodać 2 łyżki wody i gotować do rozpuszczenia czekolady.
- Następnie końcówki pałeczek - ciasteczek maczać w rozpuszczonej czekoladzie oraz pokrojonych orzechach lub gotowych posypkach. Najlepiej smakują z gorącą czekoladą i gorzką kawą.
Komentarze
Prześlij komentarz