Carpaccio z buraka z kozim serem i piniami

     Przystawka dla wszystkich kochających buraki! Uwielbiam buraki, te są na styl włoski, a pomysł na nie zaczerpnęłam z gazetki reklamowej win :). Słodko - kwaśne buraki, do tego chrupiące prażone orzeszki pinii i słono-kremowy serek kozi twarogowy. Bomba!

Warto wcześniej upiec buraki, wtedy przygotowanie przystawki zajmuje mniej czasu lub kupić już ugotowane i obrane:).

Przepis na 3 duże przystawki.


Składniki:

  1. Buraki, 1 kg
  2. Serek kozi twarogowy, np. taki, 125 g
  3. Rukola, 3 garście
  4. Orzeszki pinii, 50 g
  5. Sos: ocet balsamiczny - 5 łyżek, miód płynny - 2 duże łyżki, oliwa z oliwek - 2 łyżki, sól, pieprz
  6. Oliwa z oliwek, 1 łyżka
  7. Listki mięty, ok. 10 szt.
+ folia aluminiowa

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C (góra-dół).
  2. Buraki dokładnie umyć. Każdego buraka owinąć w folię aluminiową. Wszystkie przełożyć na blachę do pieczenia i piec buraki 1-2 h (w zależności od wielkości, im mniejsze tym szybciej), aż będą miękkie (sprawdzamy, czy widelec łatwo wbija się w buraka).
  3. Upieczone buraki odstawić do ostygnięcia, po czym założyć jednorazowe rękawiczki i obrać buraki ze skóry. Następnie przy pomocy mandoliny lub nakładki na malakser do krojenia, pokroić buraki na cieniutkie plasterki. Odstawić.
  4. Przygotować sos: do rondelka wlać ocet balsamiczny, miód, oliwę z oliwek, dużą szczyptę soli i pieprzu. Całość zagotować i zredukować sos o połowę, aż zrobi się gęsty, z mocno octowym zapachem. Odstawić.
  5. Na suchej patelni zrumienić orzeszki pinii (ok.2-3 min.) i od razu przełożyć do miseczki.
  6. Na dużych talerzach rozłożyć buraki, na nie wyłożyć kilka kleksów serka koziego, wyłożyć rukolę, posypać całość uprażonymi orzeszkami pinii i całość polać przygotowanym sosem (lekko ciepłym) i odrobiną oliwy z oliwek. Podawać od razu z ulubionym pieczywem. 



Komentarze

Popularne posty