Carpaccio z buraka z kozim serem i piniami
Przystawka dla wszystkich kochających buraki! Uwielbiam buraki, te są na styl włoski, a pomysł na nie zaczerpnęłam z gazetki reklamowej win :). Słodko - kwaśne buraki, do tego chrupiące prażone orzeszki pinii i słono-kremowy serek kozi twarogowy. Bomba!
Warto wcześniej upiec buraki, wtedy przygotowanie przystawki zajmuje mniej czasu lub kupić już ugotowane i obrane:).
Przepis na 3 duże przystawki.
Składniki:
- Buraki, 1 kg
- Serek kozi twarogowy, np. taki, 125 g
- Rukola, 3 garście
- Orzeszki pinii, 50 g
- Sos: ocet balsamiczny - 5 łyżek, miód płynny - 2 duże łyżki, oliwa z oliwek - 2 łyżki, sól, pieprz
- Oliwa z oliwek, 1 łyżka
- Listki mięty, ok. 10 szt.
+ folia aluminiowa
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C (góra-dół).
- Buraki dokładnie umyć. Każdego buraka owinąć w folię aluminiową. Wszystkie przełożyć na blachę do pieczenia i piec buraki 1-2 h (w zależności od wielkości, im mniejsze tym szybciej), aż będą miękkie (sprawdzamy, czy widelec łatwo wbija się w buraka).
- Upieczone buraki odstawić do ostygnięcia, po czym założyć jednorazowe rękawiczki i obrać buraki ze skóry. Następnie przy pomocy mandoliny lub nakładki na malakser do krojenia, pokroić buraki na cieniutkie plasterki. Odstawić.
- Przygotować sos: do rondelka wlać ocet balsamiczny, miód, oliwę z oliwek, dużą szczyptę soli i pieprzu. Całość zagotować i zredukować sos o połowę, aż zrobi się gęsty, z mocno octowym zapachem. Odstawić.
- Na suchej patelni zrumienić orzeszki pinii (ok.2-3 min.) i od razu przełożyć do miseczki.
- Na dużych talerzach rozłożyć buraki, na nie wyłożyć kilka kleksów serka koziego, wyłożyć rukolę, posypać całość uprażonymi orzeszkami pinii i całość polać przygotowanym sosem (lekko ciepłym) i odrobiną oliwy z oliwek. Podawać od razu z ulubionym pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz