Deser czekoladowy (bez glutenu, bez mleka, bez cukru)
Deser wegetariański, naprawdę pyszny. Kilka osób prosiło o słodkości bezglutenowe i bezmleczne. Zainspirowana przepisem Marthy Stewart opracowałam prostszą wersję, jeśli zamiast miodu dodacie wegański słodzik (np. syrop z agawy lub syrop klonowy) deser będzie wegański. Dzięki namoczonym nerkowcom deser jest bardziej kremowy, kakao i czekolada (wegańska) sprawiają że jest naprawdę bardzo przyjemnie czekoladowy. Deser do przygotowania w 1 h (przy wcześniej namoczonych orzechach).
Przepis dla 2 osób.
Składniki:
- Orzechy nerkowca, 100 g
- Mleko roślinne, 100 ml
- Miód płynny, 2 łyżki
- Kakao w proszku, 1 łyżka
- Czekolada mleczna lub wegańska, 50 g, roztopiona
- Sól, szczypta
+ zmielone pistacje, listki mięty, świeże maliny, truskawki lub inne dodatki
Przygotowanie:
- Orzechy nerkowca przełożyć do miski i zalać wodą, 1 cm powyżej poziomu orzechów. Odstawić na noc.
- Następnego dnia, odcedzić orzechy i przełożyć do malaksera. Dodać mleko roślinne, kakao, miód płynny, szczyptę soli oraz roztopioną w rondelku czekoladę. Dokładnie zmiksować, najpierw na mniejszych obrotach, aby rozdrobnić orzechy na mniejsze kawałki. Stopniowo zwiększać moc, i zmiksować masę na gładki krem (potrwa to 2-3 min.). Można schłodzić w lodówce przez 1 h, jednak od razu po przygotowaniu jest równie pyszne.
- Posypać ulubionymi dodatkami: orzechami, malinami, truskawkami, piankami marshmallow.
Komentarze
Prześlij komentarz