Deser czekoladowy (bez glutenu, bez mleka, bez cukru)

     Deser wegetariański, naprawdę pyszny. Kilka osób prosiło o słodkości bezglutenowe i bezmleczne. Zainspirowana przepisem Marthy Stewart opracowałam prostszą wersję, jeśli zamiast miodu dodacie wegański słodzik (np. syrop z agawy lub syrop klonowy) deser będzie wegański. Dzięki namoczonym nerkowcom deser jest bardziej kremowy, kakao i czekolada (wegańska) sprawiają że jest naprawdę bardzo przyjemnie czekoladowy. Deser do przygotowania w 1 h (przy wcześniej namoczonych orzechach).

Przepis dla 2 osób.


Składniki:

  1. Orzechy nerkowca, 100 g
  2. Mleko roślinne, 100 ml
  3. Miód płynny, 2 łyżki
  4. Kakao w proszku, 1 łyżka
  5. Czekolada mleczna lub wegańska, 50 g, roztopiona
  6. Sól, szczypta
+ zmielone pistacje, listki mięty, świeże maliny, truskawki lub inne dodatki

Przygotowanie:
  1. Orzechy nerkowca przełożyć do miski i zalać wodą, 1 cm powyżej poziomu orzechów. Odstawić na noc.
  2. Następnego dnia, odcedzić orzechy i przełożyć do malaksera. Dodać mleko roślinne, kakao, miód płynny, szczyptę soli oraz roztopioną w rondelku czekoladę. Dokładnie zmiksować, najpierw na mniejszych obrotach, aby rozdrobnić orzechy na mniejsze kawałki. Stopniowo zwiększać moc, i zmiksować masę na gładki krem (potrwa to 2-3 min.). Można schłodzić w lodówce przez 1 h, jednak od razu po przygotowaniu jest równie pyszne.
  3. Posypać ulubionymi dodatkami: orzechami, malinami, truskawkami, piankami marshmallow.



Komentarze

Popularne posty