Kuchenne podstawy: omlet francuski
Prosta, a zarazem, podstawowa umiejętność kulinarna, czyli omlet, wcale jednak do takich najprostszych nie należy, dlatego z pomocą przychodzi właśnie ten przepis - krok po kroku, droga do przygotowania puszystego, delikatnego, wilgotnego omletu.
Przepis dla 1 osoby.
Składniki:- Jajko, 2 szt. (o temperaturze pokojowej)
- Sól, szczypta
- Masło, 1 łyżka, tj. 10-15 g
Przygotowanie:
- Najpierw przygotować patelnię: do tej liczby jajek najlepiej 16 lub 18 cm patelnia (powinna być taka, aby powierzchnia smażenia była jak największa).
- Do miseczki wbić jajka i dobrze je ubić (ok. 1 min.), najlepiej rózgą kuchenną. Dodać szczyptę soli i wymieszać.
- Włączyć kuchenkę z patelnią i nałożyć masło, poczekać aż się rozpuści i lekko spieni.
- Na patelnię wylać masę jajeczną, rozlać po całej patelni i zgarniać delikatnie ścięte jajko do środka, tak by płynne jajko spływało do brzegów patelni. Następnie, gdy masa jajeczna jest ścięta (ale jeszcze wierzch jest wilgotny), złożyć omlet na pół lub złożyć lewą część do środka i prawą tak samo, wtedy powstanie kieszonka.
- Podawać od razu na talerz, najlepiej ze świeżym pieczywem.
- Jeśli chcemy, aby omlet był z dodatkami w środku, należy je lub wcześniej osobno podsmażyć (np. boczek) lub dodać od razu po wylaniu omletu na patelnię (np. gdy chcemy dodać kawałki sera lub starty ser). Świeże dodatki, jak zioła czy pomidory należy wyłożyć na omlet już po jego przyrządzeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz