Pieczona pierś z indyka - wędlina na chleb

     Soczyste mięso, bez dodatków i wypełniaczy, jakich mnóstwo w sklepowych wędlinach i szynkach. Dziś polecam Wam sprawdzony sposób na domowy "obkład" na chleb, najprostszy z możliwych, przy minimalnym zaangażowaniu czasu i pracy. Pieczona pierś z indyka w przyprawach i marynacie. Świetnie sprawdzi się na kanapkach, a także jako aromatyczna pieczeń na obiad, co kto woli.

Przepis jako wędlina lub pieczeń dla 6 osób.

Składniki:

  1. Pojedyncza pierś z indyka, 1 kg 
  2. Sól
  3. Marynata: 1 łyżka papryki wędzonej, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka majeranku suszonego, 1 łyżeczka cząbru suszonego, 1)2 łyżeczki soli. 
  4. + Siatka wędliniarska (opcjonalnie), sznurek spożywczy

Przygotowanie:

  1. Pierś z indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić pierś z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. Przygotować marynatę: wszystkie podane składniki przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać.
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
  4. Posmarować pierś z indyka przygotowaną marynatą. 
  5. Zwinąć pierś wzdłuż dłuższej części i przełożyć ją do siatki wędliniarskiej (kupiłam w Carrefour na dziale mięsnym), dzięki temu pierś będzie zwarta i bardziej soczysta. Można jednak także owinąć pierś sznurkiem spożywczym, tak by mięso było jak najbardziej zwarte i miało owalny kształt. Można także pięć bez zawijania w siatkę czy sznurek, też będzie smacznie:).
  6. Mięso przełożyć z powrotem do naczynia żaroodpornego, przykryć dokładnie folią aluminiową i piec 1 h. Po tym czasie zdjąć folię, rozgrzać piekarnik (funkcja grill lub podpieranie) do 240 stopni C i piec do 10 min., lub do czasu aż mięso się lekko spiecze z wierzchu.
  7. Po upieczeniu odstawić do lekkiego wystygnięcia. 
  8. Wędlinę przechowywać w szklanym naczyniu w lodówce, najlepiej kroić tuż przed przygotowywaniem kanapek, wtedy najdłużej mięso będzie soczyste. Zjeść w ciągu 3-4 dni. Można mrozić (w torebce do mrożenia). 





Komentarze

Popularne posty