Pieczona pierś z indyka - wędlina na chleb
Soczyste mięso, bez dodatków i wypełniaczy, jakich mnóstwo w sklepowych wędlinach i szynkach. Dziś polecam Wam sprawdzony sposób na domowy "obkład" na chleb, najprostszy z możliwych, przy minimalnym zaangażowaniu czasu i pracy. Pieczona pierś z indyka w przyprawach i marynacie. Świetnie sprawdzi się na kanapkach, a także jako aromatyczna pieczeń na obiad, co kto woli.
Przepis jako wędlina lub pieczeń dla 6 osób.
Składniki:
- Pojedyncza pierś z indyka, 1 kg
- Sól
- Marynata: 1 łyżka papryki wędzonej, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka majeranku suszonego, 1 łyżeczka cząbru suszonego, 1)2 łyżeczki soli.
- + Siatka wędliniarska (opcjonalnie), sznurek spożywczy
Przygotowanie:
- Pierś z indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić pierś z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Przygotować marynatę: wszystkie podane składniki przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
- Posmarować pierś z indyka przygotowaną marynatą.
- Zwinąć pierś wzdłuż dłuższej części i przełożyć ją do siatki wędliniarskiej (kupiłam w Carrefour na dziale mięsnym), dzięki temu pierś będzie zwarta i bardziej soczysta. Można jednak także owinąć pierś sznurkiem spożywczym, tak by mięso było jak najbardziej zwarte i miało owalny kształt. Można także pięć bez zawijania w siatkę czy sznurek, też będzie smacznie:).
- Mięso przełożyć z powrotem do naczynia żaroodpornego, przykryć dokładnie folią aluminiową i piec 1 h. Po tym czasie zdjąć folię, rozgrzać piekarnik (funkcja grill lub podpieranie) do 240 stopni C i piec do 10 min., lub do czasu aż mięso się lekko spiecze z wierzchu.
- Po upieczeniu odstawić do lekkiego wystygnięcia.
- Wędlinę przechowywać w szklanym naczyniu w lodówce, najlepiej kroić tuż przed przygotowywaniem kanapek, wtedy najdłużej mięso będzie soczyste. Zjeść w ciągu 3-4 dni. Można mrozić (w torebce do mrożenia).
Komentarze
Prześlij komentarz