Sałatka: jajko sadzone, winegret i grzanki z kozim serem

     Po Świętach i Nowym Roku najbardziej brakuje mi świeżych, lekkich sałatek. Najbardziej lubię proste sałatki, do których nie trzeba wielu składników. Sos winegret jest tu kluczowy, "robi" całe danie, które wraz z jajkiem i grzankami sprawia, że można nawet uznać tę sałatkę za lunch:). 

Przepis dla 3 osób.


Składniki:

  1. Sałaty: mix sałat, 150 g 
  2. Jajko, 3 szt.
  3. Masło, 1 łyżka
  4. Orzechy włoskie, 3 łyżki
  5. Ser kozi pleśniowy (najczęściej w postaci roladki) 60 g 
  6. Mała bagietka, 9 kromek
  7. Sos winegret: 100 ml oliwy z oliwek, 1 1/2 łyżki miodu, 2 łyżki octu białego winnego, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  2. Sałatę umyć, osuszyć i posiekać. Przełożyć do miski.
  3. Bagietkę pokroić pod skosem na kromki. Ser kozi pokroić na plastry i położyć na kromkach bagietki (po 1 plasterku na każdą kromkę). Kromki z serem przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika na 7-8 min. aż się zezłoca. Wyjąć i odstawić.
  4. Wszystkie składniki sosu przełożyć do malaksera i dokładnie zmiksować na jedwabisty sos. Odstawić.
  5. Rozgrzać średnią patelnię, włożyć masło, gdy się roztopi wbić jajka, posolić je i przykryć patelnię pokrywką. Smażyć 2 min. aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. 
  6. Sałatę wymieszać z przygotowanym winegretem. Pokroić orzechy i dodać do sałatki. Podzielić sałatkę na trzy porcje, przełożyć do głębokich talerzy. Dodać na wierzch każdej sałatki sadzone jajko i podawać wraz w upieczonymi grzankami z kozim serem (3 grzanki na porcję sałatki).


Komentarze

Popularne posty