Sałatka: jajko sadzone, winegret i grzanki z kozim serem
Po Świętach i Nowym Roku najbardziej brakuje mi świeżych, lekkich sałatek. Najbardziej lubię proste sałatki, do których nie trzeba wielu składników. Sos winegret jest tu kluczowy, "robi" całe danie, które wraz z jajkiem i grzankami sprawia, że można nawet uznać tę sałatkę za lunch:).
Przepis dla 3 osób.
Składniki:
- Sałaty: mix sałat, 150 g
- Jajko, 3 szt.
- Masło, 1 łyżka
- Orzechy włoskie, 3 łyżki
- Ser kozi pleśniowy (najczęściej w postaci roladki) 60 g
- Mała bagietka, 9 kromek
- Sos winegret: 100 ml oliwy z oliwek, 1 1/2 łyżki miodu, 2 łyżki octu białego winnego, sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Sałatę umyć, osuszyć i posiekać. Przełożyć do miski.
- Bagietkę pokroić pod skosem na kromki. Ser kozi pokroić na plastry i położyć na kromkach bagietki (po 1 plasterku na każdą kromkę). Kromki z serem przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika na 7-8 min. aż się zezłoca. Wyjąć i odstawić.
- Wszystkie składniki sosu przełożyć do malaksera i dokładnie zmiksować na jedwabisty sos. Odstawić.
- Rozgrzać średnią patelnię, włożyć masło, gdy się roztopi wbić jajka, posolić je i przykryć patelnię pokrywką. Smażyć 2 min. aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
- Sałatę wymieszać z przygotowanym winegretem. Pokroić orzechy i dodać do sałatki. Podzielić sałatkę na trzy porcje, przełożyć do głębokich talerzy. Dodać na wierzch każdej sałatki sadzone jajko i podawać wraz w upieczonymi grzankami z kozim serem (3 grzanki na porcję sałatki).
Komentarze
Prześlij komentarz