Sałatka z kozim serem i prażonym słonecznikiem

        To już druga w tym nowym roku sałatka. Niby zwyczajna, jednak podkręcona moimi ulubionymi smakami. Winegret z dodatkiem octu balsamicznego i uprażone nasiona słonecznika, które bardzo zmieniają smak i nadają sałatce wyjątkowego aromatu. Spróbujcie!

Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje.


Składniki:

  1. Sos winegret: 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki miodu, 2 szczypty soli
  2. Sałata, różne rodzaje, 150 g
  3. Nasiona słonecznika, łuskane, 5 łyżek
  4. Parmezan, starty, 3 łyżki
  5. Ser kozi pleśniowy (roladka), 100 g
  6. Liście mięty świeżej, ok. 10-15 listków

Przygotowanie:

  1. Na suchej patelni uprażyć słonecznik. Zajmie to ok. 5 min., aż zrobi się lekko brązowy. Przełożyć do miseczki. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Sałatę porwać lub posiekać na mniejsze kawałki, przełożyć do dużej miski. Kozi ser pokroić w półplasterki i przełożyć do sałaty.
  3. Przygotować winegret: do malaksera wlać oliwę, ocet jabłkowy, ocet balsamiczny, miód, dodać sól. Dokładnie zmiksować.
  4. Do sałaty dodać uprażony słonecznik, kilka liści świeżej mięty, polać wszystko winegretem i dokładnie wymieszać. Najlepiej podawać jako dodatek do obiadu.











Komentarze

Popularne posty