Zapiekany łosoś teryiaki z warzywami

    Pomysł na obiad. Łosoś to ulubiona ryba moich dzieci, stąd gości u nas dość często. Po tym ile zamieszania było wokół hodowli łososi, decyduję się zawsze na łososia firmy MOWI, choć chętnie także kupowałabym z innych źródeł. Od lat jednak z rybami w Polsce jest problem i nawet sieciowe wielkie sklepy spożywcze nie potrafią sobie w tym asortymentem poradzić. 
    Wracając do dania, łosoś marynowany w sosie teryiaki, który powszechnie już dostępny jest w wielu dyskontach, a nadaje potrawom słodko-kwaśnego smaku. Do tego warzywa, które uzupełniają potrawę. Dla większego głodu polecam ugotować także ryż, świetnie sprawdzi się basmati. 

Przepis dla 4 osób. 

Składniki: 
  1. Łosoś świeży, filet ze skórą 400 g 
  2. Marynata: sos teryiaki - 3 łyżki, ząbki czosnku - 2 szt., sos sojowy - 1 łyżka, sól, pieprz, sok z cytryny - 1 łyżka, olej sezamowy - 1 łyżka. 
  3. Cukinia, 500 g 
  4. Papryka, 300 g 
  5. Por, biała i jasnozielona cześć, 1 szt. 
  6. Sos sojowy, 2-3 łyżki 
  7. Sól, pieprz
  8. Olej rzepakowy
  9. Sezam biały i czarny (opcjonalnie) 
 +papier do pieczenia 

 Przygotowanie: 

  1. Filet z łososia pokroić na 4 równe części (łosoś MOWI jest już porcjowany po 100 g). Umyć, usunąć łuski ze skóry, osuszyć papierowym ręcznikiem. 
  2. Przygotować marynatę: Do małej miseczki zetrzeć dwa ząbki czosnki, dodać sosy: sojowy, teryiaki oraz olej sezamowy, dużą szczyptę pieprzu, sok z cytryny i dobrze wymieszać. Przełożyć marynatę do płaskiego naczynia, wlać marynatę i ułożyć kawałki łososia skórą do góry. Pozostawić na 1 h do zamarynowania. 
  3. Cukinię i paprykę umyć. Pokroić na cienkie słupki (patrz zdjęcie poniżej). Pora umyć dokładnie, przekroić wzdłuż na pół, po czym pokroić na półplasterki. 
  4. Dużą patelnię rozgrzać, dodać łyżkę oleju rzepakowego, przełożyć pokrojonego pora, lekko posolić i smażyć, aż por zmięknie i lekko się zrumieni. Przełożyć do miseczki i odstawić.
  5. Na tę samą patelnię wlać łyżkę oleju rzepakowego, wrzucić pokrojoną paprykę i podsmażyć ją, aż się lekko zezłoci. Wtedy dodać pokrojoną cukinię i smażyć, aż cukinia puści soki. Wtedy dodać 2-3 łyżki sosu sojowego i wszystko smażyć, aż wszystkie płyny zostaną odparowane (ok. 10-12 min.). Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 195 stopni C (termoobieg, lub 200 stopni C na zwykły góra - dół). 
  7. Przygotować papier do pieczenia, 4 kawałki, każdy o długości min. 30 cm. Na środek każdego papieru wyłożyć porcję usmażonej cukinii z papryką, na to ułożyć kawałek zamarynowanego łososia (skórą do dołu), posypać rybę szczyptą soli. Łososia posypać sezamem i łyżką sosu, w którym się marynował. Na wierzch wyłożyć porcję usmażonego pora, po czym wszystko zamknąć papierem, tworząc paczuszkę (patrz zdjęcie). 
  8. Łososia piec ok. 15-17 min., podawać wraz z paczuszką na talerz. Jeśli podajemy także ryż, podać go na osobnym talerzu.





Komentarze

Popularne posty