Zapiekany łosoś teryiaki z warzywami
Pomysł na obiad. Łosoś to ulubiona ryba moich dzieci, stąd gości u nas dość często. Po tym ile zamieszania było wokół hodowli łososi, decyduję się zawsze na łososia firmy MOWI, choć chętnie także kupowałabym z innych źródeł. Od lat jednak z rybami w Polsce jest problem i nawet sieciowe wielkie sklepy spożywcze nie potrafią sobie w tym asortymentem poradzić.
Wracając do dania, łosoś marynowany w sosie teryiaki, który powszechnie już dostępny jest w wielu dyskontach, a nadaje potrawom słodko-kwaśnego smaku. Do tego warzywa, które uzupełniają potrawę. Dla większego głodu polecam ugotować także ryż, świetnie sprawdzi się basmati.
Przepis dla 4 osób.
Składniki:
- Łosoś świeży, filet ze skórą 400 g
- Marynata: sos teryiaki - 3 łyżki, ząbki czosnku - 2 szt., sos sojowy - 1 łyżka, sól, pieprz, sok z cytryny - 1 łyżka, olej sezamowy - 1 łyżka.
- Cukinia, 500 g
- Papryka, 300 g
- Por, biała i jasnozielona cześć, 1 szt.
- Sos sojowy, 2-3 łyżki
- Sól, pieprz
- Olej rzepakowy
- Sezam biały i czarny (opcjonalnie)
+papier do pieczenia
Przygotowanie:
- Filet z łososia pokroić na 4 równe części (łosoś MOWI jest już porcjowany po 100 g). Umyć, usunąć łuski ze skóry, osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Przygotować marynatę: Do małej miseczki zetrzeć dwa ząbki czosnki, dodać sosy: sojowy, teryiaki oraz olej sezamowy, dużą szczyptę pieprzu, sok z cytryny i dobrze wymieszać. Przełożyć marynatę do płaskiego naczynia, wlać marynatę i ułożyć kawałki łososia skórą do góry. Pozostawić na 1 h do zamarynowania.
- Cukinię i paprykę umyć. Pokroić na cienkie słupki (patrz zdjęcie poniżej). Pora umyć dokładnie, przekroić wzdłuż na pół, po czym pokroić na półplasterki.
- Dużą patelnię rozgrzać, dodać łyżkę oleju rzepakowego, przełożyć pokrojonego pora, lekko posolić i smażyć, aż por zmięknie i lekko się zrumieni. Przełożyć do miseczki i odstawić.
- Na tę samą patelnię wlać łyżkę oleju rzepakowego, wrzucić pokrojoną paprykę i podsmażyć ją, aż się lekko zezłoci. Wtedy dodać pokrojoną cukinię i smażyć, aż cukinia puści soki. Wtedy dodać 2-3 łyżki sosu sojowego i wszystko smażyć, aż wszystkie płyny zostaną odparowane (ok. 10-12 min.). Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 195 stopni C (termoobieg, lub 200 stopni C na zwykły góra - dół).
- Przygotować papier do pieczenia, 4 kawałki, każdy o długości min. 30 cm. Na środek każdego papieru wyłożyć porcję usmażonej cukinii z papryką, na to ułożyć kawałek zamarynowanego łososia (skórą do dołu), posypać rybę szczyptą soli. Łososia posypać sezamem i łyżką sosu, w którym się marynował. Na wierzch wyłożyć porcję usmażonego pora, po czym wszystko zamknąć papierem, tworząc paczuszkę (patrz zdjęcie).
- Łososia piec ok. 15-17 min., podawać wraz z paczuszką na talerz. Jeśli podajemy także ryż, podać go na osobnym talerzu.
Komentarze
Prześlij komentarz