Amatriciana

Prosty, bardzo szybki, klasyczny przepis na włoski sos amatriciana z makaronem linguine lub spaghetti. Smak tego dania obroni się sam, dlatego spróbujcie sami!

Przepis dla 3-4 osób.



Składniki:

  1. Boczek w plastrach, 100 g
  2. Pomidory w puszce (najlepiej pokrojone), 1 puszka
  3. Białe wino wytrawne, 60 ml
  4. Ser pecorino (lub parmezan) 100 g
  5. Oliwa z oliwek, 4 łyżki
  6. Listki bazylii, 1 łyżka
  7. Sól, pieprz, łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Zagotować wodę na makaron, 1 l wody na każde 100 g makaronu. Ser zetrzeć na tarce.
  2. Boczek pokroić na drobne paseczki. Rozgrzać dużą patelnię (taką, aby pomieściła także ugotowany makaron), wlać łyżkę oliwy i podsmażyć pokrojony boczek. Jeśli pomidory w puszce są całe, należy je zmiksować blenderem. 
  3. Następnie na patelnię z boczkiem wlać wino i smażyć, aż całe odparuje, wówczas dodać pomidory, dodać łyżeczkę cukru, szczyptę pieprzu i lekko osolić (nie za mocno, gdyż boczek jest słony, i dodawać będziemy jeszcze ser). 
  4. Całość smażyć, aż sos będzie gęsty (ok. 8-10 min.). 
  5. Do gotującego makaronu dodać łyżkę soli, wrzucić makaron i gotować, aż będzie al dente.
  6. Makaron odcedzić (nie przelewać wodą) i przełożyć na patelnię z sosem, dodać połowę startego sera i listki bazylii, dokładnie wymieszać.
  7. Przełożyć na talerze, skropić lekko oliwą z oliwek, posypać porcje pozostałym serem. Podawać od razu!


Komentarze

Popularne posty