Amatriciana
Prosty, bardzo szybki, klasyczny przepis na włoski sos amatriciana z makaronem linguine lub spaghetti. Smak tego dania obroni się sam, dlatego spróbujcie sami!
Przepis dla 3-4 osób.
Składniki:
- Boczek w plastrach, 100 g
- Pomidory w puszce (najlepiej pokrojone), 1 puszka
- Białe wino wytrawne, 60 ml
- Ser pecorino (lub parmezan) 100 g
- Oliwa z oliwek, 4 łyżki
- Listki bazylii, 1 łyżka
- Sól, pieprz, łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- Zagotować wodę na makaron, 1 l wody na każde 100 g makaronu. Ser zetrzeć na tarce.
- Boczek pokroić na drobne paseczki. Rozgrzać dużą patelnię (taką, aby pomieściła także ugotowany makaron), wlać łyżkę oliwy i podsmażyć pokrojony boczek. Jeśli pomidory w puszce są całe, należy je zmiksować blenderem.
- Następnie na patelnię z boczkiem wlać wino i smażyć, aż całe odparuje, wówczas dodać pomidory, dodać łyżeczkę cukru, szczyptę pieprzu i lekko osolić (nie za mocno, gdyż boczek jest słony, i dodawać będziemy jeszcze ser).
- Całość smażyć, aż sos będzie gęsty (ok. 8-10 min.).
- Do gotującego makaronu dodać łyżkę soli, wrzucić makaron i gotować, aż będzie al dente.
- Makaron odcedzić (nie przelewać wodą) i przełożyć na patelnię z sosem, dodać połowę startego sera i listki bazylii, dokładnie wymieszać.
- Przełożyć na talerze, skropić lekko oliwą z oliwek, posypać porcje pozostałym serem. Podawać od razu!
Komentarze
Prześlij komentarz