Chocolate chip cookies

     Ulubione ciasteczka do kawy i na podwieczorek. Proste w przygotowaniu, chrupiące brzegi, czekoladowe kąski w środku, po prostu wspaniałe ciastka. Po wielu przepisach, w końcu udało mi się przygotować ten optymalny:), najlepszy:).

Przepis na ok. 30 ciastek.


Składniki:

  1. Mąka pszenna, 380 g
  2. Proszek do pieczenia, 1 pełna łyżeczka
  3. Sól, 1 łyżeczka
  4. Masło* (w temperaturze pokojowej), 220 g
  5. Jajka (w temperaturze pokojowej), 2 szt.
  6. Cukier zwykły, kryształ, 80 g
  7. Cukier trzcinowy, 115 g
  8. Czekoladowe groszki lub czekolada gorzka i mleczna pokrojone w kosteczkę, 100 g       

 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Dwie blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W pierwszej misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. 
  3. Do drugiej miski przełożyć miękkie masło i oba rodzaje cukru i wymieszać drewnianą łyżką, aż masło dobrze połączy się z cukrem i zrobi się kremowa i jaśniejsza masa (ok. 5 min.). Można też do użyć miksera (2-3 min.). 
  4. Następnie dodać 1 jajko i wymieszać łyżką masę, potem drugie i znów wymieszać. Do masy dodać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników (nie dłużej). Na koniec wsypać pokrojoną czekoladę i wymieszać. 
  5. Dłonie zwilżyć wodą, po czym nabierać palcami ciasto wielkości piłeczki pingpongowej i utworzyć kulkę, przełożyć na blachę z wyłożonym papierem. Przygotować tak wszystkie kulki. 
  6. Piec 15-16 min., aż ciasteczka lekko się zrumienią.

 

*Masło, aby dobrze połączyło się z cukrem musi być miękkie, najlepiej wyciągnąć masło wieczorem, jeśli następnego ranka chcemy piec ciasteczka.



Przepis powstał w oparciu o przepis Marthy Stewart "Cooking classes".
 

Komentarze

Popularne posty