Chocolate chip cookies
Ulubione ciasteczka do kawy i na podwieczorek. Proste w przygotowaniu, chrupiące brzegi, czekoladowe kąski w środku, po prostu wspaniałe ciastka. Po wielu przepisach, w końcu udało mi się przygotować ten optymalny:), najlepszy:).
Przepis na ok. 30 ciastek.
Składniki:
- Mąka pszenna, 380 g
- Proszek do pieczenia, 1 pełna łyżeczka
- Sól, 1 łyżeczka
- Masło* (w temperaturze pokojowej), 220 g
- Jajka (w temperaturze pokojowej), 2 szt.
- Cukier zwykły, kryształ, 80 g
- Cukier trzcinowy, 115 g
- Czekoladowe groszki lub czekolada gorzka i mleczna pokrojone w kosteczkę, 100 g
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Dwie blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- W pierwszej misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Do drugiej miski przełożyć miękkie masło i oba rodzaje cukru i wymieszać drewnianą łyżką, aż masło dobrze połączy się z cukrem i zrobi się kremowa i jaśniejsza masa (ok. 5 min.). Można też do użyć miksera (2-3 min.).
- Następnie dodać 1 jajko i wymieszać łyżką masę, potem drugie i znów wymieszać. Do masy dodać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników (nie dłużej). Na koniec wsypać pokrojoną czekoladę i wymieszać.
- Dłonie zwilżyć wodą, po czym nabierać palcami ciasto wielkości piłeczki pingpongowej i utworzyć kulkę, przełożyć na blachę z wyłożonym papierem. Przygotować tak wszystkie kulki.
- Piec 15-16 min., aż ciasteczka lekko się zrumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz