Crepes Suzette
Uwielbiam naleśniki Suzette (nazwa pochodzi od francuskiej aktorki Suzanne Reichenberg, która na scenie podpaliła naleśniki, aby aktorzy mogli zjeść ciepłe danie, choć historii nazwy jest wiele).
Nigdy nie jadłam ich w restauracji, smak opieram więc na własnych doświadczeniach (eksperymentach) kulinarnych i na wiedzy autorów książek kulinarnych. Mój przepis jest wynikiem kompilacji kilku przepisów, tak by był jak najprostszy, a efekt zadowolił każdego:).
Przepis na 9 naleśników.
Składniki:
Naleśniki:
- Mąka pszenna, 1 pełna szklanka
- Mleko pełnotłuste, 3/4 szklanki
- Woda gazowana, 3/4 szklanki
- Jajka, 3 szt.
- Sól, szczypta
- Cukier, 1 łyżka
- Olej rzepakowy, 2 łyżki
Sos do naleśników:
- Sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy, 250 ml (2 duże pomarańcze)
- Cukier, 75 g
- Masło, 125 g
- Skórka otarta z 1 pomarańczy
- Likier pomarańczowy, Cointreau lub Grand Marnier, 80 ml
Przygotowanie:
- Do dużej miski wlać mleko, wodę gazowaną, dodać olej, sól, cukier, jajka i mąkę po czym mikserem zmiksować ciasto, aż będzie gładkie i lejące.
- Patelnię do naleśników (suchą, be tłuszczu) rozgrzać, nakładać po chochelce ciasta naleśnikowego, rozlać na całą patelnię, smażyć z jednej strony 2-3 min., aż brzegi się zezłocą, po czym przewrócić na drugą stronę i smażyć 15-20 s. Przełożyć usmażonego naleśnika na talerz. Postępować tak samo z resztą ciasta.
- Sos: Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy, po czym wycisnąć z obu sok. Przełożyć go do rondelka, włączyć kuchenkę, podgrzewać i dodać cukier, masło i otartą skórkę z pomarańczy. Gotować ok. 10-15 min., aż sos zgęstnieje.
- Wybrać 9 naleśników, złożyć je na pół i jeszcze raz na pół i ułożyć na dużej patelni, tak aby naleśniki na siebie nachodziły. Włączyć kuchenkę, postawić patelnię z naleśnikami i zalać sosem pomarańczowym, gotować 3-4 min., aż sos zacznie bulgotać i będzie gorący. Wówczas wlać likier i podpalić (opcjonalnie, bez alkoholu też będzie pysznie).
- Podawać naleśniki od razu, gdy są jeszcze gorące, polewając sosem, który zgromadził się na patelni.
Komentarze
Prześlij komentarz