Flammkuchen - kuchnia austriacka

     Flammkuchen poznałam podczas wyjazdu zimowego kilka lat temu do Austrii. Była to wtedy dla mnie wielka nowość i pyszne zaskoczenie. Flammkuchen to cienkie ciasto z dodatkami, pieczone w wysokiej temperaturze. Nie wyrasta, gdyż nie zawiera drożdży, ale ma chrupiące brzegi i dodatki, jakie tylko sobie wymarzymy. Podstawowym sosem nie jest tu pomidorowy, jak w pizzy, tylko śmietanowo-czosnkowy. 

Jest to świetna propozycja dla tych, którzy lubią pizzę, nie mają jednak czasu na wyrastanie ciasta. Flammkuchen jest na pewno daniem lżejszym niż pizza, a różnorodność składników sprawia, że można go przyrządzać bez końca. 

Przepis na 4 średnie flammkuchen dla 3 osób.


Składniki:

  1. Mąka pszenna, 400 g 
  2. Sól, 1 łyżeczka 
  3. Woda ciepła, ok. 250-280 ml 
  4. Oliwa z oliwek, 4 łyżki + do smarowania miski i blach do pieczenia 
  5. Żółtka jaj, 2 szt. 
  6. Sos śmietanowo-czosnkowy: śmietana kwaśna 12 % - 300 ml, ząbki czosnku - 3 szt., zioła prowansalskie - 1 łyżeczka, cukier - 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku. 

Dodatki:

Flammkuchen nr 1: ser pleśniowy lazur, usmażony boczek, czerwona cebula cienko pokrojona w piórka, szczypiorek, oliwa z oliwek, starty ser gruyere.

Flammkuchen nr 2: mozzarella świeża, cebula czerwona cienko pokrojona w piórka, pomidorki koktajlowe, rukola, szynka parmeńska.

Flammkuchen nr 3: mozzarella świeża, oscypek starty na tarce, roszponka, figa świeża pokrojona w plasterki.

Flammkuchen nr 4: ser pleśniowy lazur, szynka parmeńska, roszponka, cebula czerwona cienko pokrojona w piórka.

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną, sól, oliwę i żółtka przełożyć do misy robota kuchennego z końcówką haka i krótko wymieszać. Następnie dodać stopniowo wodę, najpierw 200 ml, wyrobić ciasto, jeśli jest zbyt suche dodać pozostałą wodę. Wyrabiać 3-4 min., ciasto powinno być gładkie, miękkie, ale nie klejące. Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej odrobina oliwy, przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 min.
  2. Przygotować sos śmietanowo-czosnkowy: W miseczce wymieszać śmietanę z ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, cukrem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze wymieszać.
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 stopni C (tryb: pizza lub góra-dół).
  4. Ciasto podzielić na 4 równe części. Jedną część ciasta przełożyć na lekko wysmarowaną oliwą blachę piekarnika i rozwałkować cienko ciasto na 2-3 mm grubości.
  5. Na rozwałkowane ciasto nałożyć 2 łyżki sosu śmietanowo-czosnkowego i wybrane przez nas dodatki, których opis znajduje się powyżej. Należy pamiętać, że sałatę - roszponkę czy rukolę kładziemy na upieczony już flammkuchen. Podobnie szynkę parmeńską. 
  6. Jeśli mamy dwie blachy do piekarnika można od razu przygotować dwa flammkuchen. Uwaga:  należy przygotowywać flammkuchen z sosem i dodatkami tuż przed pieczeniem, aby uniknąć zawilgocenia ciasta przez sos. 
  7. Piec każdy flammkuchen przez 5-7 min., aż brzegi się zezłocą, a sery roztopią. Przełożyć flammkuchen na deskę i pokroić w prostokąty (jak na zdjęciu). 








Komentarze

Popularne posty