Kaiserschmarrn - cesarski omlet
Kaiserschmarrn zna pewnie każdy narciarz, czy snowboardzista korzystający z uroków alpejskich tras w Austrii oraz restauracji/schronisk oferujących głodnym amatorom białego szaleństwa typowe austriackie dania, jak gulasz, germknodel, czy właśnie kaiserschmarrn. Jest to naleśnik-omlet obficie posypany cukrem pudrem i podawany w wersji z musem jabłkowym lub powidłami śliwkowymi. W każdej odsłonie jest pyszny, na tyle, że od lat gości w mojej domowej kuchni.
Przepis ten jest oparty na oryginalnym, starym przepisie z austriackiej książki kulinarnej kuchni tyrolskiej, którą znalazłam w domu, w którym wynajmowałam apartament.
Przepis dla 2 osób.
Składniki:- Jajka, 5 szt.
- Mąka pszenna, 160 g
- Mleko, 250 ml
- Masło, 80 g
- Sól, szczypta
- Rodzynki, 50 g
+cukier puder, powidła śliwkowe, mus jabłkowy
Przygotowanie:
- Rodzynki zalać gorącą wodą, tak by wszystkie zostały zakryte i odstawić.
- W misce wymieszać rózgą do ubijania na gładką masę: mąkę, sól i mleko.
- Wbić wszystkie jajka i wymieszać masę, aż będzie jednolita (3-4 min.). Rodzynki odcedzić z wody.
- Dużą patelnię rozgrzać (min. 20 cm), dodać łyżkę masła i wylać ciasto. Posypać rodzynkami, zakryć patelnię pokrywką i zmniejszyć ogień na średni. Smażyć 3-4 min. aż brzegi naleśnika się zetną, ale środek będzie jeszcze lekko płynny i wtedy przewrócić naleśnika na drugą stronę. Dołożyć łyżkę masła i smażyć 2 min.
- Naleśnika przełożyć na duży talerz i przy pomocy dwóch widelców poszarpać go na drobne kawałki, kąski.
- Patelnię ustawić znów na kuchenkę, dodać łyżkę masła i przełożyć na patelnię poszarpanego naleśnika. Smażyć 3-4 min. na średnim ogniu, aż lekko się podsmaży.
- Przełożyć kaiserschmarrn na talerze, posypać obficie cukrem pudrem i dodać łyżkę musu jabłkowego lub powideł śliwkowych.
Komentarze
Prześlij komentarz