Kaiserschmarrn - cesarski omlet

     Kaiserschmarrn zna pewnie każdy narciarz, czy snowboardzista korzystający z uroków alpejskich tras w Austrii oraz restauracji/schronisk oferujących głodnym amatorom białego szaleństwa typowe austriackie dania, jak gulasz, germknodel, czy właśnie kaiserschmarrn. Jest to naleśnik-omlet obficie posypany cukrem pudrem i podawany w wersji z musem jabłkowym lub powidłami śliwkowymi. W każdej odsłonie jest pyszny, na tyle, że od lat gości w mojej domowej kuchni. 

    Przepis ten jest oparty na oryginalnym, starym przepisie z austriackiej książki kulinarnej kuchni tyrolskiej, którą znalazłam w domu, w którym wynajmowałam apartament. 

Przepis dla 2 osób.

Składniki:

  1. Jajka, 5 szt.
  2. Mąka pszenna, 160 g
  3. Mleko, 250 ml
  4. Masło, 80 g
  5. Sól, szczypta
  6. Rodzynki, 50 g
+cukier puder, powidła śliwkowe, mus jabłkowy

Przygotowanie:

  1. Rodzynki zalać gorącą wodą, tak by wszystkie zostały zakryte i odstawić.
  2. W misce wymieszać rózgą do ubijania na gładką masę: mąkę, sól i mleko. 
  3. Wbić wszystkie jajka i wymieszać masę, aż będzie jednolita (3-4 min.). Rodzynki odcedzić z wody.
  4. Dużą patelnię rozgrzać (min. 20 cm), dodać łyżkę masła i wylać ciasto. Posypać rodzynkami, zakryć patelnię pokrywką i zmniejszyć ogień na średni. Smażyć 3-4 min. aż  brzegi naleśnika się zetną, ale środek będzie jeszcze lekko płynny i wtedy przewrócić naleśnika na drugą stronę. Dołożyć łyżkę masła i smażyć 2 min. 
  5. Naleśnika przełożyć na duży talerz i przy pomocy dwóch widelców poszarpać go na drobne kawałki, kąski. 
  6. Patelnię ustawić znów na kuchenkę, dodać łyżkę masła i przełożyć na patelnię poszarpanego naleśnika. Smażyć 3-4 min. na średnim ogniu, aż lekko się podsmaży. 
  7. Przełożyć kaiserschmarrn na talerze, posypać obficie cukrem pudrem i dodać łyżkę musu jabłkowego lub powideł śliwkowych.



Komentarze

Popularne posty