Konfitura z czerwonej cebuli
Konfitura z czerwonej cebuli to wspaniały dodatek do wielu dań: mięsa, wędlin, burgerów czy po prostu na kanapkę w towarzystwie dobrego pieczywa i masła. Od lat w mojej kuchni. Smak słodko- słony, z cynamonową nutą i kwaskowym wykończeniem pochodzącym z octu jabłkowego. Jest to zdecydowanie zimowy, ogrzewający smak, polecam na zakończenie zimy.
Składniki na półlitrowy słoik.
Składniki:
- Czerwona cebula, 1 kg
- Masło, 1 łyżka
- Cukier kryształ, 250 g
- Ocet jabłkowy, 5 łyżek
- Sól, 1 łyżeczka
- Rodzynki, 3 łyżki
- Cynamon laska, 1 szt.
- Cynamon mielony, szczypta
- Pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
- Cebulę umyć, przekroić na pół, obrać i pokroić w półplasterki.
- Garnek z grubym dnem (najlepiej typy dutch oven) rozgrzać na kuchence, dodać masło i pokrojoną cebulę. Dodać rodzynki, cynamon, sól, cukier i ocet jabłkowy.
- Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, smażyć 6-7 min. po czym zmniejszyć ogień na najmniejszy i dusić pod przykryciem przez 1 godzinę od czasu do czasu mieszając.
- Po godzinie konfitura powinna być gotowa, gęsta, jeśli nadal jest dużo płynu, należy go odparować, czyli smażyć bez przykrycia, aż do zredukowania płynu.
- Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonego słoika, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce przez tydzień. Można także pasteryzować (gotować słoik w garnku z wodą przez 15 min.), wówczas przechowywać w chłodnym miejscu do 3 miesięcy.
Przepis na podstawie przepisu z książki "Osteria" Słów Food Editore.
Komentarze
Prześlij komentarz