Konfitura z czerwonej cebuli

     Konfitura z czerwonej cebuli to wspaniały dodatek do wielu dań: mięsa, wędlin, burgerów czy po prostu na kanapkę w towarzystwie dobrego pieczywa i masła. Od lat w mojej kuchni. Smak słodko- słony, z cynamonową nutą i kwaskowym wykończeniem pochodzącym z octu jabłkowego. Jest to zdecydowanie zimowy, ogrzewający smak, polecam na zakończenie zimy. 

Składniki na półlitrowy słoik.


Składniki:

  1. Czerwona cebula, 1 kg 
  2. Masło, 1 łyżka
  3. Cukier kryształ, 250 g 
  4. Ocet jabłkowy, 5 łyżek 
  5. Sól, 1 łyżeczka 
  6. Rodzynki, 3 łyżki 
  7. Cynamon laska, 1 szt. 
  8. Cynamon mielony, szczypta 
  9. Pieprz świeżo mielony 

Przygotowanie: 

  1. Cebulę umyć, przekroić na pół, obrać i pokroić w półplasterki. 
  2. Garnek z grubym dnem (najlepiej typy dutch oven) rozgrzać na kuchence, dodać masło i pokrojoną cebulę. Dodać rodzynki, cynamon, sól, cukier i ocet jabłkowy.
  3. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, smażyć 6-7 min. po czym zmniejszyć ogień na najmniejszy i dusić pod przykryciem przez 1 godzinę od czasu do czasu mieszając.
  4. Po godzinie konfitura powinna być gotowa, gęsta, jeśli nadal jest dużo płynu, należy go odparować, czyli smażyć bez przykrycia, aż do zredukowania płynu. 
  5. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonego słoika, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce przez  tydzień. Można także pasteryzować (gotować słoik w garnku z wodą przez 15 min.), wówczas przechowywać w chłodnym miejscu do 3 miesięcy. 



Przepis na podstawie przepisu z książki "Osteria" Słów Food Editore. 

Komentarze

Popularne posty