Roladki z ciasta francuskiego z serem, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem

     Przystawka, przekąska, która zawsze się sprawdza. Roladki z ciasta francuskiego z serem, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem. Dobrze wyczuwalny smak sera, słodko-słone suszone pomidory, delikatny smak czosnku i świeży szczypiorek. 

Przepis na ok. 20 roladek.


Składniki:

  1. Jogurt naturalny, gęsty, 100 g
  2. Ser pecorino lub parmezan, 80 g
  3. Ser żółty, gouda, lub maasdamer, 2 plastry
  4. Suszone pomidory z zalewy, 6 szt.
  5. Szczypiorek, 1 pęczek
  6. Czosnek, 2 ząbki
  7. Ciasto francuskie rozmiar XL, 375 g
  8. Jajko, roztrzepane, 1 szt.
Przygotowanie:
  1. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. (góra-dół). Przygotować blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posmarować rozłożone ciasto francuskie. 
  3. Ser pecorino lub parmezan zetrzeć na tarce i posypać nim ciasto francuskie. Plastry sera porwać na kawałki i rozłożyć na cieście.
  4. Suszone pomidory pokroić w małe kawałki i rozłożyć na cieście francuskim. Szczypiorek drobno pokroić i posypać nim ciasto.
  5. Ciasto zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroić ostrym nożem na plastry o szerokości 1,5 cm. Rozkładać roladki na blasze do pieczenia zostawiając 3-4 cm przerwy między nimi. Posmarować każdą roladkę roztrzepanym jajkiem z wierzchu i po bokach. 
  6. Piec 18-20 min., po czym odstawić do lekkiego przestygnięcia i podawać.



Komentarze

Popularne posty