Roladki z ciasta francuskiego z serem, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem
Przystawka, przekąska, która zawsze się sprawdza. Roladki z ciasta francuskiego z serem, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem. Dobrze wyczuwalny smak sera, słodko-słone suszone pomidory, delikatny smak czosnku i świeży szczypiorek.
Przepis na ok. 20 roladek.
Składniki:
- Jogurt naturalny, gęsty, 100 g
- Ser pecorino lub parmezan, 80 g
- Ser żółty, gouda, lub maasdamer, 2 plastry
- Suszone pomidory z zalewy, 6 szt.
- Szczypiorek, 1 pęczek
- Czosnek, 2 ząbki
- Ciasto francuskie rozmiar XL, 375 g
- Jajko, roztrzepane, 1 szt.
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. (góra-dół). Przygotować blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
- Jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posmarować rozłożone ciasto francuskie.
- Ser pecorino lub parmezan zetrzeć na tarce i posypać nim ciasto francuskie. Plastry sera porwać na kawałki i rozłożyć na cieście.
- Suszone pomidory pokroić w małe kawałki i rozłożyć na cieście francuskim. Szczypiorek drobno pokroić i posypać nim ciasto.
- Ciasto zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroić ostrym nożem na plastry o szerokości 1,5 cm. Rozkładać roladki na blasze do pieczenia zostawiając 3-4 cm przerwy między nimi. Posmarować każdą roladkę roztrzepanym jajkiem z wierzchu i po bokach.
- Piec 18-20 min., po czym odstawić do lekkiego przestygnięcia i podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz