Domowe masło
Zachęcam, aby zrobić swoje domowe masło, które jest bardziej "maślane", kremowe i pyszne. Przygotowanie masła samemu wcale nie jest trudne, ani pracochłonne.
Ja jeszcze pamiętam, jak u dziadka w drewnianej maselnicy ubijaliśmy masło, wtedy była to dla mnie ciężka praca, no ale miałam pewnie z 6-7 lat. Pamiętam, jak z kuzynkami miałyśmy swoje zmiany, gdy jedna się zmęczyła, pracę przejmowała druga, itd. :)
Masło można wykorzystać do przygotowania domowych masełek ziołowych, ja tym razem proponuję masło czosnkowe i masło bazyliowe. Świetne na świeżą bagietkę lub na grillowane pieczywo, wtedy się roztapia i wsiąka w pieczywo....hmmmm, przyjemnie:).
Przepis na masło o wadze ok. 160-180 g.
Składniki:
- Śmietana kremówka 30% lub 36%, 500 ml, schłodzona
+ gaza lub pieluszka tetrowa
Dodatki:
- Sól morska
- Świeżo mielony czarny pieprz
- Bazylia
- Natka pietruszki
- Koperek
- Czosnek
Przygotowanie:
- Zimną kremówkę przełożyć do dużej miski i ubić mikserem, aż masło oddzieli się od maślanki. Zajmie to ok. 10 min. Gdy będziesz blisko końca, zauważysz, że masa zrobiła się bardziej "mokra" i płynna, pojawią się grudki masła.
- Następnie należy rozłożyć gazę lub tetrową pieluszkę na miseczce, przełożyć tam masło wraz z maślanką, która zleci to miseczki. Należy odcisnąć dokładnie masło od płynu, a następnie opłukać masło pod zimną wodą. I gotowe! Można jeść od razu lub przygotować masełka ziołowe. Przechowywać w lodówce.
- Masełko czosnkowe: 1/3 przygotowanego masła przełożyć do małej miseczki, dodać pokrojone drobno natkę pietruszki i koperek, starty na tarce ząbek czosnku, dodać sól, świeżo mielony czarny pieprz i dokładnie wymieszać. Przełożyć na folię spożywczą lub papier do pieczenia i zawinąć w roladkę, schłodzić. Schłodzone pokroić na plasterki i podawać w ulubionym pieczywem.
- Masełko bazyliowe: 1/3 przygotowanego masła przełożyć do małej miseczki, dodać pokrojone drobno listki bazylii, sól, świeżo mielony czarny pieprz i dokładnie wymieszać. Przełożyć na folię spożywczą lub papier do pieczenia i zawinąć w roladkę, schłodzić. Schłodzone pokroić na plasterki i podawać w ulubionym pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz