Domowe masło

         Zachęcam, aby zrobić swoje domowe masło, które jest bardziej "maślane", kremowe i pyszne. Przygotowanie masła samemu wcale nie jest trudne, ani pracochłonne. 

        Ja jeszcze pamiętam, jak u dziadka w drewnianej maselnicy ubijaliśmy masło, wtedy była to dla mnie ciężka praca, no ale miałam pewnie z 6-7 lat. Pamiętam, jak z kuzynkami miałyśmy swoje zmiany, gdy jedna się zmęczyła, pracę przejmowała druga, itd. :)

      Masło można wykorzystać do przygotowania domowych masełek ziołowych, ja tym razem proponuję masło czosnkowe i masło bazyliowe. Świetne na świeżą bagietkę lub na grillowane pieczywo, wtedy się roztapia i wsiąka w pieczywo....hmmmm, przyjemnie:).

Przepis na masło o wadze  ok. 160-180 g.


Składniki:

  1. Śmietana kremówka 30% lub 36%, 500 ml, schłodzona
+ gaza lub pieluszka tetrowa

Dodatki:
  1. Sól morska
  2. Świeżo mielony czarny pieprz
  3. Bazylia
  4. Natka pietruszki
  5. Koperek
  6. Czosnek
Przygotowanie:
  1. Zimną kremówkę przełożyć do dużej miski i ubić mikserem, aż masło oddzieli się od maślanki. Zajmie to ok. 10 min. Gdy będziesz blisko końca, zauważysz, że masa zrobiła się bardziej "mokra" i płynna, pojawią się grudki masła. 
  2. Następnie należy rozłożyć gazę lub tetrową pieluszkę na miseczce, przełożyć tam masło wraz z maślanką, która zleci to miseczki. Należy odcisnąć dokładnie masło od płynu, a następnie opłukać masło pod zimną wodą. I gotowe! Można jeść od razu lub przygotować masełka ziołowe. Przechowywać w lodówce.
  3. Masełko czosnkowe: 1/3 przygotowanego masła przełożyć do małej miseczki, dodać pokrojone drobno natkę pietruszki i koperek, starty na tarce ząbek czosnku, dodać sól, świeżo mielony czarny pieprz i dokładnie wymieszać. Przełożyć na folię spożywczą lub papier do pieczenia i zawinąć w roladkę, schłodzić. Schłodzone pokroić na plasterki i podawać w ulubionym pieczywem.
  4. Masełko bazyliowe: 1/3 przygotowanego masła przełożyć do małej miseczki, dodać pokrojone drobno listki bazylii, sól, świeżo mielony czarny pieprz i dokładnie wymieszać. Przełożyć na folię spożywczą lub papier do pieczenia i zawinąć w roladkę, schłodzić. Schłodzone pokroić na plasterki i podawać w ulubionym pieczywem.








Komentarze

Popularne posty