Szagówki ze smażoną kapustą
Wielkopolski klasyk - szagówki, czyli ziemniaczane kluski cięte ze skosa, czyli na szagę, stąd nazwa - szagówki. Wspaniałe na jesienny obiad przy akompaniamencie smażonej kiszonej kapusty, zresztą wypróbujcie sami!
Przepis dla 4 osób.
Składniki:
- Ziemniaki, 1 kg
- Mąka pszenna, 300 g
- Jajko, 1 szt.
- Sól,
- Kiszona kapusta, 400 g
- Cebula, 2 szt.
- Czarny pieprz
- Masło lub smalec (1 łyżka)
- Olej, 2 łyżki
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, umyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze gorące rozdrobnić tłuczką do ziemniaków. Dodać mąkę (ale nie całą, tak 250 g), 1/2 łyżeczki soli, jajko i dokładnie wymieszać.
- Przełożyć masę na stolnicę i wyrobić, w razie potrzeby dołożyć mąki. Uformować kulę. Odkrawać po dużym kawałku ciasta i zrolować w wałek o grubości 3 cm. Następnie nożem ciąć od skosem na 0,5 cm kluski. Odłożyć pocięte kluski na podsypaną mąką deskę.
- Przygotowanie kapusty: Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło lub smalec (1 łyżka) i podsmażyć cebulę, lekko ją posolić. Gdy się zeszkli, dodać kapustę (nie trzeba jej odciskać z soku). Smażyć całość przez 10-15 min., w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Doprawić solą i pieprzem.
- W dużym garnku zagotować wodę, dodać 2 łyżki oleju (dzięki temu kluski nie będą się sklejać). Gdy woda się zagotuje, partiami wkładać łyżką cedzakową kluski. Gotować do wypłynięcia klusek na wierzch. Przełożyć na talerze dodając hojną ilość usmażonej kiszonej kapusty.
Komentarze
Prześlij komentarz