Francuska zupa cebulowa

             Słodka cebula w intensywnym wywarze z dodatkiem pieczywa i wyraźnego sera gruyere. Klasyka francuskiej kuchni w łatwiejszej wersji. Doskonała na tę porę!

Przepis dla 4 osób.



Składniki:

  1. Cebula, 1,3 kg
  2. Wywar warzywny, np. z tego przepisu, 1,5 l
  3. Białe wino wytrawne, 125 ml
  4. Masło, 1 łyżka
  5. Olej, 2 łyżki
  6. Bułka pszenna, czerstwa, 1 szt.
  7. Ser gruyere, 50 g
  8. Sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
  1. Cebulę obrać, umyć, przekroić na pół i pokroić w półplasterki.
  2. W dużym garnku, który można włożyć do piekarnika, rozgrzać olej, włożyć całą cebulę i dusić ok. 30-40 min. na średnim ogniu. Jeśli zacznie zbyt szybko się zarumieniać zmniejszyć ogień. Od czasu do czasu wymieszać.
  3. Następnie dodać łyżkę masła, wymieszać, dodać białe wino wytrawne i gotować, aż cały płyn wyparuje. Wtedy dodać sól (2 łyżeczki), pieprz do smaku, wlać wywar warzywny i gotować zupę ok. 20-25 min.
  4. Ser zetrzeć na tarce, bułkę pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. 
  6. Na wierzch zupy wyłożyć kawałki bułki oraz starty ser. Piec ok. 6-7 min, aż ser się dobrze roztopi. 
  7. Zupę podawać gorącą, doprawioną świeżo mielonym czarnym pieprzem.


Komentarze

Popularne posty