Francuska zupa cebulowa
Słodka cebula w intensywnym wywarze z dodatkiem pieczywa i wyraźnego sera gruyere. Klasyka francuskiej kuchni w łatwiejszej wersji. Doskonała na tę porę!
Przepis dla 4 osób.
Składniki:
- Cebula, 1,3 kg
- Wywar warzywny, np. z tego przepisu, 1,5 l
- Białe wino wytrawne, 125 ml
- Masło, 1 łyżka
- Olej, 2 łyżki
- Bułka pszenna, czerstwa, 1 szt.
- Ser gruyere, 50 g
- Sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, umyć, przekroić na pół i pokroić w półplasterki.
- W dużym garnku, który można włożyć do piekarnika, rozgrzać olej, włożyć całą cebulę i dusić ok. 30-40 min. na średnim ogniu. Jeśli zacznie zbyt szybko się zarumieniać zmniejszyć ogień. Od czasu do czasu wymieszać.
- Następnie dodać łyżkę masła, wymieszać, dodać białe wino wytrawne i gotować, aż cały płyn wyparuje. Wtedy dodać sól (2 łyżeczki), pieprz do smaku, wlać wywar warzywny i gotować zupę ok. 20-25 min.
- Ser zetrzeć na tarce, bułkę pokroić na mniejsze kawałki.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Na wierzch zupy wyłożyć kawałki bułki oraz starty ser. Piec ok. 6-7 min, aż ser się dobrze roztopi.
- Zupę podawać gorącą, doprawioną świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz