Okonomiyaki - japońskie placuszki warzywne
Uwielbiam wszelkiego typu placuszki warzywne, czy to z cukinią, marchewką, czy ziemniaczane. Na te placuszki natknęłam się w książce, którą kiedyś wydał...Lidl. pt. "Jeść zdrowiej". Można je jeść bez wyrzutów sumienia, są pełne warzyw, mają niewiele mąki. Jak wyliczyłam jeden placuszek to 70 kcal ale są naprawdę sycące. Polecam także przygotować sos jogurtowy, gdyż świetnie podbija smak placuszków.
Przepis na ok. 20 placuszków, dla 4-5 osób.
Składniki na placuszki:
- Jaja, 8 szt.
- Mąka pszenna, 160 g
- Sos sojowy, 3 łyżki
- Kapusta biała, 300 g
- Marchew, 200 g
- Seler korzeniowy, 150 g
- Szczypiorek, 2 łyżki
- Sól, pieprz
- Olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Kapustę i szczypiorek umyć i drobno posiekać. Marchew i seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do dużej miski wbić 8 jajek, dodać sos sojowy i mąkę i dobrze wymieszać. Do miski dodać pokrojone warzywa i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 15 min., aby warzywa nieco zmiękły.
- Rozgrzać dużą patelnię z olejem, łyżką nabierać ciasto i smażyć na patelni niewielkie placuszki, po ok. 2 minuty na jedną i 1 minutę na drugą stronę.
- Wyłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące z poniższym sosem jogurtowym oraz opcjonalnie z prażoną cebulką, z tego przepisu.
Składniki na sos jogurtowy:
- Jogurt grecki, 300 g
- Rukola, garść
- Cytryna, 1/2 szt.
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Komentarze
Prześlij komentarz