Zupa z zielonych warzyw
Zupy kremy są u mnie ratunkiem jeśli chodzi o przemycanie warzyw do dziecięcego menu. Por, groszek, szpinak, trochę ziemniaków i cebulki, czyli ogólnie dostępne o tej porze warzywa, w tym mrożone (czasami także jarmuż lub kalafior romanesco). Aromatyczna, sycąca zupa, powiew wiosny, gdy ta tak bardzo w tym roku się ociąga. A dodatek pasty miso świetnie podkręca smak zupy.
Przepis dla 5 osób.
Składniki:
- Wywar warzywny, 1,5 l, np. z tego przepisu
- Cebula, 1 szt.
- Ziemniaki, 4 szt., ok. 400 g
- Szpinak mrożony, 100 g
- Groszek zielony mrożony, 450 g
- Por, 1 szt., biała i jasnozielona część
- Ciemne miso, 1 łyżka
- Olej rzepakowy, 1 łyżka
- Sok z cytryny, 1 łyżeczka
- Śmietana kremówka, 30 %, 2 łyżki
- Grzanki z chleba, 2 szklanki
Przygotowanie:
- Cebulę umyć, drobno posiekać, por umyć, pokroić w półplasterki.
- Obrać ziemniaki, umyć i pokroić w drobną kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i por. Smażyć do zeszklenia, po czym doprawić solą i pieprzem. Wrzucić ziemniaki i smażyć 3-4 min., aż zaczną się podsmażać. Wtedy zmniejszyć ogień, wlać wywar warzywny, wrzucić mrożony groszek oraz szpinak a także łyżkę pasty miso. Zupę wymieszać, zagotować, po czym przykryć i gotować na małym ogniu 30-40 min.
- Gdy warzywa będą miękkie spróbować zupę i doprawić solą oraz pieprzem, dodać łyżeczkę soku z cytryny.
- Zblendować zupę na krem, dodać 2 łyżki kremówki i dobrze wymieszać.
- Podawać gorącą z grzankami z chleba.
Komentarze
Prześlij komentarz