Zupa z zielonych warzyw

             Zupy kremy są u mnie ratunkiem jeśli chodzi o przemycanie warzyw do dziecięcego menu. Por, groszek, szpinak, trochę ziemniaków i cebulki, czyli ogólnie dostępne o tej porze warzywa, w tym mrożone (czasami także jarmuż lub kalafior romanesco). Aromatyczna, sycąca zupa, powiew wiosny, gdy ta tak bardzo w tym roku się ociąga. A dodatek pasty miso świetnie podkręca smak zupy. 

Przepis dla 5 osób.



Składniki:

  1. Wywar warzywny, 1,5 l, np. z tego przepisu
  2. Cebula, 1 szt.
  3. Ziemniaki, 4 szt., ok. 400 g
  4. Szpinak mrożony, 100 g
  5. Groszek zielony mrożony, 450 g
  6. Por, 1 szt., biała i jasnozielona część
  7. Ciemne miso, 1 łyżka
  8. Olej rzepakowy, 1 łyżka
  9. Sok z cytryny, 1 łyżeczka
  10. Śmietana kremówka, 30 %, 2 łyżki
  11. Grzanki z chleba, 2 szklanki
Przygotowanie:
  1. Cebulę umyć, drobno posiekać, por umyć, pokroić w półplasterki. 
  2. Obrać ziemniaki, umyć i pokroić w drobną kostkę.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i por. Smażyć do zeszklenia, po czym doprawić solą i pieprzem. Wrzucić ziemniaki i smażyć 3-4 min., aż zaczną się podsmażać. Wtedy zmniejszyć ogień,  wlać wywar warzywny, wrzucić mrożony groszek oraz szpinak a także łyżkę pasty miso. Zupę wymieszać, zagotować, po czym przykryć i gotować na małym ogniu 30-40 min.
  4. Gdy warzywa będą miękkie spróbować zupę i doprawić solą oraz pieprzem, dodać łyżeczkę soku z cytryny. 
  5. Zblendować zupę na krem, dodać 2 łyżki kremówki i dobrze wymieszać.
  6. Podawać gorącą z grzankami z chleba. 



Komentarze

Popularne posty