Czekoladowy fondant
Rozkosz dla podniebienia, raj dla kochających czekoladę, łatwy do przygotowania przepis na fondant czekoladowy, puszysty, w środku lejący, zwany także lava cake. Do tego sos angielski, dobra kawa i ...tyle słońca w całym mieście...
Przepis na 4 duże fondanty.
Składniki:
- Czekolada mleczna i gorzka, 150 g
- Masło, 140 g
- Jajka całe, 3 szt.
- Żółtka, 3 szt.
- Cukier drobny , 80 g
- Mąka, 15 g
- Kakao i masło do wysmarowania kokilek
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Kokilki* wysmarować masłem, całe, obsypać dokładnie kakao (dzięki temu fondanty uda nam się łatwo wyciągnąć z foremki).
- W niewielkim rondelku zagotować 2/3 szklanki wody. Do miseczki przełożyć pokrojone masło i pokrojoną na kawałki czekoladę (w proporcjach jakie najbardziej lubimy, u mnie 100 g gorzkiej i 50 g mlecznej). Miseczkę umieścić nad rondelkiem, tak aby nie dotykała gotującej wody. Mieszać, aż czekolada i masło się roztopią i połączą w jednolitą masę. Odstawić.
- Do dużej miski wbić całe jajka i same żółtka. Zacząć miksować na niewielkich obrotach, aż masa zacznie się pienić i ubijać. Po 4 min. dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż masa będzie puszysta, jasno żółta i nie będzie widać drobinek cukru.
- Cały czas miksując dodawać powoli roztopioną czekoladę z masłem. Miksować do połączenia składników. Wyłączyć mikser, dodać mąkę i mieszadłami od miksera wymieszać mąkę z masą.
- Przełożyć masę do kokilek. Piec 15-16 min. Należy pilnować czasu pieczenia, środek masy nie może się ściągnąć. Jeśli więc brzegi masy się ścięły (można dotknąć, ciasto przy brzegu powinno być elastyczne), a środek jest "surowy" należy zakończyć pieczenie.
- Wyciągnąć kokilki z piekarnika, brzegi ciasta obkroić nożem, przełożyć ciasto z kokilek na talerz. Podawać gorące, polane sosem angielskim z tego przepisu.
*Jeśli mamy mniejsze kokilki, wtedy masy wystarczy na więcej porcji, jednak czas pieczenia, przy mniejszych kokilkach będzie krótszy, tj. 8-10 min. Należy pilnować ciasto w trakcie pieczenia.
Komentarze
Prześlij komentarz