Lemon curd - słodko-kwaśny krem cytrynowy
Cytrynowy sos, oczywiście na bazie cytryn, z jajkami, masłem i cukrem. Aksamitny, kremowy, zniewalający. Uwielbiam go do wszystkich słodkich deserów, najbardziej chyba do bezy pavlova i lodów waniliowych, czy tart. Jest też pyszny na naleśnikach i placuszkach. Zastosowanie zależy tylko od naszych kulinarnych fantazji. Kto jeszcze nie jadł lemon curd domowej roboty? Czas zacząć działać, a będziecie zachwyceni.
Przepis na dwa małe słoiczki (ok.150 ml).
Składniki:
- Cytryny, 2 duże szt.
- Cukier, 160 g
- Jajka całe, 2 szt.
- Żółtka, 2 szt.
- Masło, 80 g
+ wyparzone słoiczki z zakrętkami
Przygotowanie:
- Z cytryn wycisnąć sok, najlepiej nad sitkiem, aby oddzielić pestki. Sok odstawić. Wyparzyć słoiczki.
- Do rondelka z grubym dnem wbić jajka i żółtka, dodać cukier i wymieszać. Wstawić na gaz, na niewielki ogień.
- Dodać od razu sok z cytryn i masło. Mieszać rózgą, najlepiej cały czas, aż sos zgęstnieje. Po wymieszaniu rózgą powinien przez chwilę pozostać po niej ślad na wierzchu sosu (ok.7-8 min.). Wyłączyć ogień pod sosem i od razu przelać do słoiczków.
- Przechowywać w lodówce, spożyć w ciągu 1,5 tygodnia.
- Można użyć, np. do tego (beza ) lub tego (placuszki) przepisu.
Komentarze
Prześlij komentarz