Papryka faszerowana fetą, pesto i pomidorkami koktajlowymi

             Przygotowanie tej faszerowanej papryki jest niezwykle szybkie i proste. Farszu nie trzeba smażyć lub gotować, wystarczy wymieszać składniki. Aby jeszcze przyspieszyć przygotowanie, warto skorzystać z gotowego, kupnego pesto lub zrobić je wcześniej (przepis tutaj). Smak tej faszerowanej papryki zostanie z Wami na dłużej, to przepis do którego często się wraca, szczególnie w porze letniej :).

Przepis na 4 porcje.


Składniki:

  1. Papryka czerwona, 2 szt.
  2. Ser feta, 100 g
  3. Pomidorki koktajlowe, 10 szt.
  4. Pesto, 5 łyżek
  5. Kapary, 1 łyżka
  6. Oliwa z oliwek, 2 łyżki
  7. Pieprz czarny, świeżo mielony
  8. Natka pietruszki, 1 łyżka
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  2. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. 
  3. Ser feta pokroić w kosteczkę, pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół.
  4. Ser feta, pomidorki, kapary (odsączone) i pesto wymieszać w miseczce, dodać świeżo mielony pieprz.
  5. Przygotowany farsz przełożyć do papryk. Ułożyć papryki w naczyniu żaroodpornym. polać oliwą z oliwek (2 łyżki) i piec przez 35-40 min., aż papryka będzie miękka i przypieczona.
  6. Przełożyć na talerze, posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Podawać z pieczywem.  


Komentarze

Popularne posty