Papryka faszerowana fetą, pesto i pomidorkami koktajlowymi
Przygotowanie tej faszerowanej papryki jest niezwykle szybkie i proste. Farszu nie trzeba smażyć lub gotować, wystarczy wymieszać składniki. Aby jeszcze przyspieszyć przygotowanie, warto skorzystać z gotowego, kupnego pesto lub zrobić je wcześniej (przepis tutaj). Smak tej faszerowanej papryki zostanie z Wami na dłużej, to przepis do którego często się wraca, szczególnie w porze letniej :).
Przepis na 4 porcje.
Składniki:
- Papryka czerwona, 2 szt.
- Ser feta, 100 g
- Pomidorki koktajlowe, 10 szt.
- Pesto, 5 łyżek
- Kapary, 1 łyżka
- Oliwa z oliwek, 2 łyżki
- Pieprz czarny, świeżo mielony
- Natka pietruszki, 1 łyżka
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
- Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
- Ser feta pokroić w kosteczkę, pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół.
- Ser feta, pomidorki, kapary (odsączone) i pesto wymieszać w miseczce, dodać świeżo mielony pieprz.
- Przygotowany farsz przełożyć do papryk. Ułożyć papryki w naczyniu żaroodpornym. polać oliwą z oliwek (2 łyżki) i piec przez 35-40 min., aż papryka będzie miękka i przypieczona.
- Przełożyć na talerze, posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Podawać z pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz