Lunch box nr 2: kanapka, ciastka owsiane, warzywa

         Druga propozycja na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci (pierwszą propozycję znajdziecie tutaj). Zdrowe, pożywne, kruche ciastka owsiane, do tego standardowa kanapka i warzywa. Ciastka owsiane są dobrym rozwiązaniem, jeśli chcemy zaserwować dziecku coś słodkiego, a zarazem zdrowego, obdarowując konkretną dawką błonnika, potasu, magnezu, żelaza; i które sycą na długo. Całość przygotowania, wraz z pieczeniem wynosi mniej nić 20 min. Ciastka można też przygotować wcześniej i przechowywać w puszce lub słoiku (zamknięte).

Przepis na 16 ciastek.


Składniki:

  1. Masło, temperatura pokojowa, 100 g
  2. Cukier drobny, 40 g
  3. Cukier dark muscovado, 40 g (można zastąpić zwykłym trzcinowym, albo zwykłym cukrem białym)
  4. Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
  5. Jajko, 1 szt.
  6. Mąka pszenna, 90 g
  7. Proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
  8. Soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki
  9. Płatki owsiane górskie, 1 szklanka
Przygotowanie:
  1. Masło przełożyć do miski, dodać cukier i cukier dark muscovado i miksować masę, aż będzie puszysta i delikatna. Dodać jajko i znów krótko zmiksować. 
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół). 
  3. Dodać pozostałe składniki: mąkę, ekstrakt, proszek do pieczenia, sodę i płatki owsiane. Wszystko wymieszać łyżką. Ciasto powinno być bardzo gęste, tak by dłońmi móc uformować kulki wielkości piłki pingpongowej.
  4. Kulki układać w odstępach kilkucentymetrowych na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Lekko spłaszczyć dłonią kulki ciasta. Piec 12 min. w 180 stopniach C. 
  6. Upieczone ciastka wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia, wtedy także ciastka stwardnieją. 
Lunch box:
  1. Ciastka owsiane
  2. Bułka z szynką i ogórkiem
  3. Pomidorki koktajlowe
  4. Marchewka



Komentarze

Popularne posty