Lunch box nr 2: kanapka, ciastka owsiane, warzywa
Druga propozycja na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci (pierwszą propozycję znajdziecie tutaj). Zdrowe, pożywne, kruche ciastka owsiane, do tego standardowa kanapka i warzywa. Ciastka owsiane są dobrym rozwiązaniem, jeśli chcemy zaserwować dziecku coś słodkiego, a zarazem zdrowego, obdarowując konkretną dawką błonnika, potasu, magnezu, żelaza; i które sycą na długo. Całość przygotowania, wraz z pieczeniem wynosi mniej nić 20 min. Ciastka można też przygotować wcześniej i przechowywać w puszce lub słoiku (zamknięte).
Przepis na 16 ciastek.
Składniki:
- Masło, temperatura pokojowa, 100 g
- Cukier drobny, 40 g
- Cukier dark muscovado, 40 g (można zastąpić zwykłym trzcinowym, albo zwykłym cukrem białym)
- Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
- Jajko, 1 szt.
- Mąka pszenna, 90 g
- Proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
- Soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki
- Płatki owsiane górskie, 1 szklanka
Przygotowanie:
- Masło przełożyć do miski, dodać cukier i cukier dark muscovado i miksować masę, aż będzie puszysta i delikatna. Dodać jajko i znów krótko zmiksować.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół).
- Dodać pozostałe składniki: mąkę, ekstrakt, proszek do pieczenia, sodę i płatki owsiane. Wszystko wymieszać łyżką. Ciasto powinno być bardzo gęste, tak by dłońmi móc uformować kulki wielkości piłki pingpongowej.
- Kulki układać w odstępach kilkucentymetrowych na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Lekko spłaszczyć dłonią kulki ciasta. Piec 12 min. w 180 stopniach C.
- Upieczone ciastka wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia, wtedy także ciastka stwardnieją.
Lunch box:
Komentarze
Prześlij komentarz