Naleśniki zapiekane z serem

    Dziś klasyka gatunku: naleśniki, które dzięki solidnej porcji sera stają się pełnoprawnym, sycącym posiłkiem. 

    Naleśniki z tego przepisu wychodzą cieniutkie, lekko chrupiące na brzegach. Od lat mój ulubiony przepis.

Przepis na ok. 10 dużych naleśników.


Składniki:

  1. Mąka pszenna, typ 500 lub 480, 1 pełna szklanka 
  2. Woda zimna, 3/4 szklanki 
  3. Mleko pełnotłuste, 3/4 szklanki 
  4. Sól, szczypta 
  5. Olej rzepakowy, 1 łyżka 
  6. Jaja, 3 szt. 
  7. Farsz serowy (na 6 naleśników): ser twarogowy mielony (jak na sernik) - 500 g, cukier - 4 łyżki, ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka, jajo - 1szt. (oddzielnie białko i żółtko).
  8. Cukier puder do posypania naleśników

+ patelnia nieprzywierająca, najlepiej specjalnie do smażenia naleśników

+ ulubione dodatki: mus jabłkowy, powidła śliwkowe, syrop klonowy, płynny miód, krem czekoladowy, lemon curd np. z tego przepisu. 

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, wbić jajka, dodać mleko, wodę i olej. Wszystko zmiksować mikserem na gładkie ciasto. Konsystencja ciasta powinna być płynna, nieco bardziej płynna niż konsystencja oliwy. Zbyt gęste ciasto nie będzie dobrze się rozprowadzać na patelni i wówczas trudno usmażyć cieniutkie naleśniki, zbyt luźna natomiast sprawi, że naleśniki mogą się rwać. 
  2. Przygotować farsz serowy: Do dużej miski przełożyć ser twarogowy, wsypać cukier, wanilię i dodać żółtko jajka. Wymieszać. Białko jajka ubić osobno na sztywno, po czym dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Spróbować farsz i ewentualnie dosłodzić. Farsz musi być słodki, gdyż podczas pieczenia nieco straci na słodkości.
  3. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C (góra - dół).
  4. Dobrze rozgrzać patelnię do naleśników. Smażyć naleśniki na suchej patelni, wlewając chochelkę ciasta na patelnię i rozlewając na całej powierzchni, smażyć do momentu "odklejania" się brzegów ciasta od patelni, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 10 sekund. Przełożyć naleśnika na talerz.
  5. Na blachę do pieczenia przełożyć pierwszego naleśnika i nałożyć na środek dwie łyżki farszu. Złożyć naleśnik na pół i jeszcze raz na pół. Podobnie przygotować pozostałe naleśniki. Zapiekać przez 10-12 min., aż farsz serowy delikatnie się zapiecze.
  6. Podawać z ulubionymi dodatkami, posypane cukrem pudrem.









Komentarze

Popularne posty